На Тернопільщині 46,6% водокористувачів мають чинні дозволи на спеціальне водокористування

На Тернопільщині 46,6% водокористувачів мають чинні дозволи на спеціальне водокористування

20.11.15 10:11 0 510
Про ускладнення водогосподарської обстановки на території області, функціонування водогосподарського, гідроенергетичного комплексу в умовах низької водності, стан використання водних об'єктів та виконання заходів щодо недопущення надзвичайних ситуацій, пов'язаних із водним фактором, і запобігання пожежам на торфовищах в умовах гідрологічної посухи доповів директор департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Орест Сінгалевич під час чергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Він наголосив, що департамент екології та природних ресурсів серед інших завдань здійснює комплексне управління та регулювання, координацію діяльності місцевих органів виконавчої влади у сфері раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, у тому числі водних ресурсів.

Реалізовуючи дане завдання департамент видає дозволи на спеціальне водокористування фізичним особам та суб'єктам господарювання області.

Проведений аналіз стану використання водних об'єктів (ставків та водосховищ) в області на предмет наявності у водокористувачів дозвільних документів свідчить про наступне. На даний час на обліку в департаменті перебуває 769 водних об'єктів, які використовуються для риборозведення або в рекреаційних цілях, водокористування якими здійснюють 358 суб'єктів господарської діяльності. З них 167 водокористувачів (46,6%) мають чинні дозволи на спеціальне водокористування. У 191 водокористувача, з тих що перебувають на обліку в департаменті, термін дії дозволу закінчився.

Менше 50% водокористувачів, які стоять на обліку в департаменті мають чинні дозволи на спеціальне водокористування у Заліщицькому (20%), Підгаєцькому (19%), Шумському(33%), Бучацькому (39%), Гусятинському (41%), Збаразькому (44%), Кременецькому(40%), Теребовлянському (35%), Підволочиському (41%) районах. Лише 74 водокористувачі області, які на мають чинні дозволи на спеціальне водокористування використовують гідроспоруди на законних підставах-мають їх у власності, користуванні чи оренді. Найменший відсоток гідроспоруд перебуває в оренді, власності чи користуванні в Монастириському (0%), Борщівському (8%), Теребовлянському (22%), Шумському (25%), Козівському (27%) районах.

«Підсумовуючи сказане вище, можна констатувати, що більшість районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування приділяють недостатньо уваги питанням використанням водних об'єктів, гідротехнічних споруд та діяльності водокористувачів у правовому полі», - наголосив Орест Сінгалевич.

Ці питання набули ще більшої актуальності у поточному році, зважаючи на ускладнення водогосподарської обстановки, пов'язаної з критичною гідрологічною ситуацією в Україні та області, яка набула ознак маловоддя.

Високий температурний режим повітря, відсутність опадів стали причиною обміління водойм, висихання джерел та часткового пересихання малих річок. У цих умовах на перший план виходить належна робота з орендарями водних об'єктів області з контролю за додержанням ними договірних умов, встановлення оптимальних режимів роботи водних об'єктів та контролю за їх виконанням, а також активізація робіт з передачі в оренду гідротехнічних споруд та належного їх використання.

Враховуючи ситуацію, що склалася на водних об'єктах області, за ініціативою департаменту було видано доручення голови обласної державної адміністрації від 07 серпня 2015 року №81 «Про забезпечення ефективного використання водних об'єктів області». Цим документом районні державні адміністрації було зобов'язано провести комісійне вивчення стану додержання договірних умов водокористувачами водних об'єктів, які надавалися в оренду та до 01.10.2015р. забезпечити розірвання договорів у разі грубого порушення договірних зобов'язань, природоохоронних вимог, або несплати встановленої орендної плати та рентної плати за спеціальне водокористування та про результати повідомити департамент до 15 листопада поточного року.

Станом на 15.11.2015р. надійшла інформації лише від 7 райдержадміністрацій.

Борщівська, Бучацька, Заліщицька, Ланівецька, Монастириська, Підволочиська, Підгаєцька, Козівська, Чортківська, Шумська районні державні адміністрації інформації про проведену роботу та виконання згаданого доручення голови облдержадміністрації не надіслали.

Обласне управління водних ресурсів спільно з департаментом екології та природних ресурсів з даного питання підготовлено проект розпорядження голови обласної державної адміністрації.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Крисак наголосив на особистій відповідальності голів районних державних адміністрацій.

«Дане питання буде розглянуте на колегії обласної державної адміністрації, - наголосив Іван Крисак. – Там і заслухаємо керівників районів, які проігнорували дане доручення голови ОДА».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ