Щоб не стати ошуканими шахраями,прикарпатська поліція застерігає

Щоб не стати ошуканими шахраями,прикарпатська поліція застерігає

20.11.15 09:41 0 550
Минулої доби до працівників поліції Івано-Франківська звернулися за допомогою двоє мешканців міста, які потерпіли від дій шахраїв. В обох випадках жінки, всупереч здоровому глузду, віддали невідомцям чималі суми грошей за вирішення неіснуючих проблем.

Зокрема, учора вранці до правоохоронців звернулася 70-річна жителька обласного центру, у якої напередодні увечері шахраї видурили 22 тисячі гривень. Пенсіонерка розповіла, що близько опівночі їй зателефонували на мобільний телефон з прихованого номера та повідомили, що її син скоїв дорожньо-транспортну пригоду. Особа, яка телефонувала, запропонувала допомогти йому уникнути відповідальності, але для цього потрібно було передати гроші. Для більшої переконливості той, хто телефонував, назвався працівником міліції. Від такої звістки літня жінка, зрозуміло, неабияк розхвилювалася, а оскільки від неї вимагали діяти якнайшвидше, вона, як мовиться, не усвідомлюючи виконувала те, що їй говорили. Лише згодом після того, як у під'їзді своєї багатоповерхівки вона віддала незнайомцеві гроші, жінка з'ясувала, що ніякої ДТП не було, а відтак збагнула, що її «пошили в дурні».

Про ще одне шахрайство «на довірі» до працівників поліції повідомила 64-річна франківчанка. Вона, щоправда, переповіла дещо іншу, але також добре відому для правоохоронців, схему дій зловмисників, від яких постраждала. У її випадку шахрай представився родичем жінки, у якого ніби-то виникли проблеми на роботі, а для позитивного вирішення питання попросив перерахувати гроші на названий ним банківський рахунок. Добродушна жінка не змогла відмовити та «допомогла племіннику», перерахувавши 19 тисяч гривень. Якими ж були її здивування, а відтак й розпач, коли довідалася, що в племінника ніяких проблем не виникало, а гроші вона з власної волі віддала шахраям.

Працівники поліції зареєстрували звернення потерпілих та розпочали пошук шахраїв. Водночас правоохоронці застерігають громадян від пасток, в які заманюють їх зловмисники, умисно створюючи стресову ситуацію, щоб у шоковому стані людина негайно прийняла рішення на їх користь. На жаль, їм, як бачимо на реальних прикладах, часто це вдається. Щоб не дати ввести себе в оману, варто передусім знайти можливість перевірити інформацію про людей, які буцімто потрапили у біду і для допомоги яким необхідно передати чи перерахувати гроші. Ні в якому разі не варто панікувати. Якщо особа, яка вам зателефонувала, представляється правоохоронцем, запитайте про її місце роботи. Проявіть допитливість, протягніть час, уточніть кілька разів інформацію, перепитайте прізвища дійових осіб у тому числі своїх родичів, які «потребують допомоги», перепитайте чому така спішність, що на його дії ви будете скаржитися і взагалі висловіть подив і запитання «а чому я маю вам вірити?» Навіть така поведінка і недовіра з вашого боку спровокує обурення та злість у співрозмовника, що дасть привід вам та час обдумати ситуацію та засумніватися у її правдивості. Та якщо навіть нерви шахраїв не здадуть і вони не викличуть у вас підозри, у будь-якому разі не поспішайте вірити інформації, а тим більше віддавати гроші чи цінності незнайомцям. Натомість якнайшвидше повідомте у поліцію.

І ще – обов'язково розкажіть про такі випадки своїм близьким та родичам, особливо літнім одиниким людям. Закцентуйте увагу на тому, що зловмисники телефонують, як правило, пізно увечері чи на світанку, коли потенційні жертви шахрайств спросоння не здатні мислити адекватно. Накажіть їм після підозрілих телефонних дзвінків незнайомців зателефонувати родичам і розповісти про це. Так ви зменшите шанси шахраїв реалізувати їх злочинні наміри.

Сектор комунікації Головного управління

Національної поліції в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненські комунальники ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ