На Вінничині набрала чинності нова декларація про майновий стан і доходи

На Вінничині набрала чинності нова декларація про майновий стан і доходи

21.11.15 13:35 0 508
З 17 листопада вступила в дію нову форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо її заповнення. Зазначений документ затверджений наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015р. №859 та зареєстрований в Мін'юсті 26.10.2015р. №1298/27743.

Нагадаємо, що ці зміни внесено з метою приведення декларації про доходи та Інструкцію у відповідність до Закону України від 28.12.2014 р. №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Головною новацією Декларації та додатків до неї є наявність граф для розрахунку військового збору.

Серед нововведень слід виділити також зменшення кількості додатків з семи до чотирьох. Зокрема, в новоприйнятих додатках передбачені розрахунки окремих видів доходів (витрат):

• розрахунок ПДФО при отриманні доходів у формі заробітної плати від двох і більше податкових агентів згідно з підпунктом "є" пункту 176.1 ПКУ (додаток Ф1);

• розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (додаток Ф2);

• розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих з джерел за межами України (додаток Ф3);

• розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (додаток Ф4).

Сама форма Декларації складається як і раніше з восьми розділів, але вони частково видозмінені.

Зокрема, доходи підприємців та фізичних осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, зазначатимуться окремими рядками у розділі ІІ, а не окремими розділами ІІІ та ІV, як було у старій формі декларації.

Окремим розділом (ІІІ) виділена реалізація права платника податку на податкову знижку згідно зі статтею 166 ПКУ, яка раніше наводилась у додатку Ф6.

Окрім того розділ VІ нової Декларації призначений для відображення реквізитів банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку. В попередній редакції зазначені реквізити відображались в розділі І деклараційного документа.

Також слід зазначити, що у відомостях про нерухомість (розділ VІІ) в окрему категорію виділено водойми, а у відомостях про рухоме майно (розділ VІІІ) необхідно вказати мотоцикли (мопеди) за їх наявності.

Варто додати у разі якщо ж платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам Кодексу, він має право надати доповнення за довільною формою та зазначити цей факт у спеціально відведеній таблиці «доповнення до податкової декларації відповідно до п.46.4 ПКУ», вказавши стислий зміст мотивації доповнення.

Крім того в Інструкції щодо заповнення декларації уточнено, що Декларація подається за звітний (податковий) період, що дорівнює:

1) календарному року для платників ПДФО - до 1 травня року, що настає за звітним;

2) календарному року для платників ПДФО - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. При цьому звернено увагу, що у Декларації, крім доходів від підприємницької діяльності, мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

3) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Щодо подання декларації то її можна надати в контролюючі органи одним із таких способів:

- особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Як і раніше, додатки є складовою частиною декларації і без неї не є дійсними.

Показники у розділах II-V декларації та у додатках проставляються у гривнях з копійками.

Головне управління ДФС у Вінницькій області

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирі правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ