На Закарпатті тривають роботи з ліквідації наслідків підтоплень

На Закарпатті тривають роботи з ліквідації наслідків підтоплень

24.11.15 09:37 0 509
23 листопада в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області відбувся брифінг, присвячений висвітленню оперативної інформації щодо ситуації з підтопленнями на території Закарпатської області. Доповідачами на заході виступили начальник Управління ДСНС Роман Гудак, начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук і начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак.

Як зазначив Роман Гудак, упродовж 20-22 листопада на території Закарпатської області спостерігались інтенсивні опади, внаслідок чого відбулося підтоплення населених пунктів, житлових будинків та об’єктів інфраструктури у Тячівському, Рахівському, Міжгірському, Воловецькому та Іршавському районах. Загалом було підтоплено 401 дворогосподарство (в тому числі 168 житлових будинків), 17 гектарів сільгоспугідь, пошкоджено 3 дерев’яні та 2 металеві мости, зруйновано 3 металеві переходи.

Для відкачки води та прочищення водовідвiдних придорожних канав протягом 21-23 листопада від Управління ДСНС залучалися 13 одиниць техніки та 67 чоловік особового складу. Рятувальники відкачали більш ніж півтори тисячі кубометрів води з майже двохсот домогосподарств (зокрема, із 136 житлових будинків). На підтопленими залишаються 13 господарств і 16 підвалів будинків – у Міжгірському, Рахівському й Тячівському районах. На щастя, обійшлося без людських жертв і травмувань, а також зруйнованих будівель.

У той же час Володимир Чіпак зауважив, що негода пошкодила 2 км дамб і півтора кілометри берегоукріплень. У горах паводкова хвиля сягала 2 м 30 см, а на рівнинній частині Закарпаття – до 5 м. Наразі рівні води в річках впали на 0,7-2 м. Щоб убезпечити область від руйнівних наслідків підтоплень у майбутньому, за словами начальника БУВР р. Тиса, необхідно налагодити систематичне й достатнє фінансування програми протипаводкового захисту.

Василь Манівчук у розмові з журналістами констатував, що за три дні в краї випало півтори місячні норми опадів. Найбільше дощу спостерігалося в районі м. Рахів та смт Усть-Чорна Тячівського району. У найближчі ж дні, за прогнозами синоптиків, погодна ситуація на Закарпатті залишатиметься стабільною. Гідрометеорологи не очікують суттєвих опадів до суботи. У неділю ж в область прийде ще один циклон, однак ризику повторних підтоплень немає.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ