На Тернопіллі в обласному художньому музеї - фотовиставка пам’яток повстанської звитяги

На Тернопіллі в обласному художньому музеї - фотовиставка пам’яток повстанської звитяги

25.11.15 14:30 0 621
Фотовиставку пам'яток повстанської звитяги на Тернопільщині «Ми, повстанці – сини України» відкрили 24 листопада в обласному художньому музеї.

Участь в урочистому відкритті взяли заступник директора обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури Людмила Строцень, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігії і національностей ОДА Ярослав Пелехатий, начальник об'єднання ПАТ «Тернопільгаз» Олег Караванський, голова обласного товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Богдан Хаварівський, голова обласного товариства «Меморіал» ім. В. Стус, архітектор Данило Чепіль, директор департаменту освіти і науки ОДА Любомир Крупа.

Виставку відкрили у рамках відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області. У її експозиції - світлини пам'ятників, могил та пам'ятних місць, пов'язаних з боротьбою ОУН-УПА.

«Єдиний спосіб, яким народ може продовжити життя своїм героям – це зберігати про них світлу пам'ять. В той час, коли книжки, спогади є здебільшого індивідуальною пам'яттю, то спорудження пам'ятників є свідченням глибинних пластів пам'яті колективної, яка у всі часи була дуже ефективним засобом виховання молоді», - наголосила Людмила Строцень. - Загалом на території області споруджено біля півтисячі пам'ятних знаків борцям за волю України. Це є реальним виявом, що жителі краю визнали вояків ОУН-УПА борцями за незалежність України, не чекаючи, коли це буде зроблено на законодавчому рівні».

Працівниками Тернопільської інспекції охорони пам'яток зібрано інформацію і підготовлено унікальну карту-банер, на якій позначено основні події повстанської боротьби на Тернопільщині, зокрема нанесено територію військових округ УПА на території області - „Богун” і „Лисоня”, місця основних боїв повстанців з німцями та енкаведистами, штаби УПА, підпільні друкарні а також пам'ятки. Тут зібрана найбільш повна інформація про повстанське підпілля на наших теренах, яка увійде в підручники з історії краю. Карту прикрашають безцінні дереворити повстанського художника Ніла Хасевича.

На фотовиставці представлена лише незначна частина пам'ятників з усіх куточків нашого краю. Автори намагались підібрати найвиразніші з них, які передають дух героїчної епохи та шнє шанобливе ставлення до пам'яті про Героїв УПА.

«Вклад кожного героя повстанського підпілля у незалежність України є безцінним, тому тривають пошуки тих, хто незаслужено забутий або очорнений брудною енкаведистською пропагандою», - зауважила Людмила Строцень.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінничині поліція ...

КОМЕНТАРІ