Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні завітав у ТДМУ

Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні завітав у ТДМУ

25.11.15 16:04 0 595
У розмові з Надзвичайним і Повноважним послом Канади в Україні Романом Кащуком та ректором вишу, професором Михайлом Кордою директор департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук акцентував увагу “на важливості проблеми відсутності в області фахівців, які б займалися психологічною реабілітацією та подальшому вирішенню даного питання, зокрема, необхідності впровадження подібної навчальної програми на державному рівні”.

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського розпочато реалізацію проекту “Сестринська ініціатива – медсестри щодо полегшення психічної травми”, який підтримано Посольством Канади в Україні.

З цієї нагоди 20 листопада до ТДМУ прибув Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, який зустрівся з ректором вишу, професором Михайлом Кордою, директором департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Володимиром Богайчуком, проректором з науково-педагогічної роботи, професором Аркадієм Шульгаєм, проректором з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професором Степаном Запорожаном, директором навчально-наукового інституту медсестринства Світланою Ястремською.

Головна мета проекту полягає у впровадженні нових освітніх стандартів, клінічних процедур та організаційних моделей у дисципліну “Сестринська справа в психіатрії”, особливо в напрямку посттравматичного стресового розладу (ПТСР), які включають в себе міждисциплінарний підхід і співпрацю з добровольчими групами підтримки. В результаті його реалізації очікується підвищення рівня знань і навичок студентів та практикуючих медсестер в Тернопільській області в напрямку стратегії полегшення та лікування психічної травми та ПТСР. Після впровадження проекту в ТДМУ передбачається підвищення потенціалу сестринських шкіл у Харкові, Черкасах, Житомирі, Львові та Києві внаслідок забезпечення викладання сучасного курсу “Психічна травма/ПТСР”, який розроблений, щоб стати невід'ємною частиною розширеної національної програми підготовки медсестер-бакалаврів. Окрім того, буде розширено доступ цільових груп пацієнтів і членів їх сімей (ветеранів АТО, переселенців в межах країни) в Тернополі і інших пілотних регіонах до уповноважених медсестринських кадрів як ключового елементу системи первинної медико-санітарної допомоги. Завдяки реалізації проекту також підвищиться здатність суспільних добровольчих груп підтримки та членів сімей в Тернополі і інших пілотних регіонах надавати допомогу цільовим групам пацієнтів у боротьбі з короткостроковими і довгостроковими впливами психічної травми/ПТСР, нанесеної військовим конфліктом і насильством.

З цього приводу Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив: “Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського уже співпрацює з Університетом імені Гранта МакЮена в Канаді. Окрім того, ми знаємо про високі стандарти в освіті в цьому виші. Він справді є одним з кращих медичних університетів в Україні. Включення навчального курсу щодо лікування посттравматичного синдрому в підготовку медсестер є важливою ініціативою в умовах сучасної України. Враховуючи кваліфікацію фахівців ТДМУ і його тривалу співпрацю з вищими навчальними закладами Канади, ми надаємо 240 (15 тисяч доларів) тисяч на впровадження такого курсу. Хочу зазначити, що в Канаді ми також зіштовхнулися з подібною ситуацією. Наші військові виконували миротворчу місію в Афганістані. Після повернення додому вони мали відчуття, що ніхто з їхнього оточення на рідній землі не може зрозуміти їх належним чином, оскільки не мав причетності до війни. Уже тепер я неодноразово чув подібне і від українських військовослужбовців. Їх дивує, що на мирній території життя зовсім інше, ніж на фронті. Через це виникає чимало конфліктів і непорозумінь, тому треба докладати чимало зусиль для подолання цього стресового синдрому”.

Роман Ващук також розповів і про канадську ініціативу з боку Канадсько-української фундації щодо створення україномовного інтернет-ресурсу, де розміщено чимало праць і статей для практичних психологів і психотерапевтів. На цьому ж сайті є он-лайн тест для самодіагностики посттравматичного стресу. З його допомогою людина, яка має підозру на наявність такого синдрому в себе, може анонімно себе перевірити, аби в разі потреби звернутися до відповідних фахівців. До речі, на сайті ТДМУ розміщено банер цього сайту і кожен бажаючий може ознайомитися з матеріалами.

Ректор Тернопільського державного медчиного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда розповів, що цей пілотний проект уже навесні 2016 року буде впроваджено у всіх медичних коледжах України.

“Ми його розробили спільно з канадськими колегами. Наприкінці січня – початку лютого наступного року плануємо організувати всеукраїнську конференцію за підтримки Міністерства охорони здоров'я України з метою детально обговорити результати його реалізації З боку держави є зацікавленість у впроваджені такого курсу для навчання медсестер на всій території нашої держави, а в подальшому і лікарів”, – додав Михайло Корда.

Перші медсестри з навичками роботи з пацієнтами з посттравматичним синдромом отримають диплом про завершення навчання через рік. Щодо лікарів, то це дальша перспектива. Оскільки Україні такі фахівці потрібні вже, то керівництво ТДМУ звертатиметься до колег з Канади щодо надання допомоги у підготовці уже практикуючих лікарів для роботи з такими пацієнтами. “Поки що ми в процесі обговорення того, в якій формі це відбуватиметься. Можливо, канадські колеги будуть приїжджати сюди і навчатимуть медиків. Можливо, наших спеціалістів можна буде відправляти до Канади на навчання”, – зазначив ректор Тернопільського медуніверситету.Директор навчально-наукового інституту медсестринства Світлана Ястремська наголосила, що ТДМУ співпрацює з канадськими вищими навчальними закладами з 1995 року. За її словами, в українській системі охорони здоров'я не розроблено ефективні методи профілактики та ліквідації стресового розладу.

”Чому ми основну увагу приділили навчанню медсестер? Справа в тому, що саме вони найбільше контактують з хворими, тому і потребують особливих знань щодо розпізнавання відповідних симптомів посттравматичного синдрому. Медсестри також повинні вміти скерувати таких хворих до фахівців та вести профілактичну роботу.

Коли був розроблений елективний курс, ми звернулися до Посольства Канади в Україні, громадської організації “Всеукраїнської асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій” та Канадського фонду місцевих ініціатив і отримали цілковите розуміння та підтримку. До цього пілотного проекту увійшло 5 коледжів України”, – звернула увагу Світлана Ястремська.

Вона також зауважила, що викладачі інституту медсестринства попередньо самі пройшли навчання. У травні цього року фахівці Едмондського університету приїжджали до ТДМУ і проводили низку майстер-класів з метою підготовки професорсько-викладацького складу до викладання цього елективного курсу. Директор департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук підкреслив важливість цієї проблеми і необхідність впровадження подібної навчальної програми на державному рівні.

”Україна на сучасному етапі свого розвитку зіткнулася з війною. Бійці, які повертаються з зони АТО, потребують психологічної реабілітації. На превеликий жаль, до ми не приділяли на державному рівні достатньої уваги тому, аби готувати фахівців, які допомагали військовим подолати посттравматичний синдром. Проект, який буде реалізовано в ТДМУ, дасть змогу частково вирішити цю проблему. в області працює три реабілатаційні центри, зокрема на базі лікарні в Більче-Золотому, Заліщицького госпіталю, Микулинецького санаторію. Проблема полягає в тому, що ми не маємо фахівців, які б займалися психологічною реабілітацією. Найближчим часом плануємо у вищезгадані заклади ввести посади лікарів-психологів”, – наголосив посадовець.

Тернопільський державний медичний університет висловлює подяку у допомозі щодо підготовки такого курсу колегам Університету імені Гранта МакЮена (MacEwan University) (Едмонтон), Українському центру засобів та розвитку (Ukrainian Resource and Development Centre), який входить до складу університету. Особливо вдячні громадським організаціям Канади, котрі допомогли в розробці навчальних матеріалів, зокрема Канадсько-українській фундації (Canada Ukraine Foundation) і її президенту Віктору Гетьманчуку, а також Українській фундації вищої освіти (Ukrainian Foundation for College EducationE) і її президенту Ернесту Скакуну. Окрім того, окрему подяку адміністрація вишу висловлює Посольству Канади в Україні та Канадському фонду місцевих ініціатив (Canada Fund for Local Initiatives) за підтримку проектної пропозиції, що дасть можливість розповсюдити досвід пілотування курсу на інші регіони України. Вдячні і за співпрацю партнеру в цьому проекті – громадській організації “Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій”.

У рамках візиту Надзвичайного і Повноважного посла Канади в Україні Романа Ващука також відбулася його зустріч з майбутніми медиками. Молодь цікавилася системою охорони здоров'я в Канаді, можливістю стажуватися в кращих клініках цієї країни. Водночас студенти ТДМУ просили порадити з приводу того, що потрібно робити їм, аби Україна стала успішною і сильною державою у світі. “Ви повинні бути більш впевненими у собі, своїх можливостях, більше вірити в те, що у вас все вдасться. До кожної ситуації потрібно ставитися з холодним розумом, аби після емоційного піднесення швидко не розчаровуватися. У вас є все для того, аби Україна була сильною державою. І це залежить від вас”, – наголосив Роман Ващук .Високоповажний гість також детально ознайомився з роботою університету. Наприкінці він зазначив, що ТДМУ вже активно євроінтегрується і співпрацює з провідними вищими навчальними закладами світу.

Прес-служба ДОЗ ТОДА

за інформацією ТДМУ

імені І.Я. Горбачевського

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині двоє ...

КОМЕНТАРІ