У художньому музеї протягом місяця діятиме фотовиставка „Ми,повстанці – сини України”

У художньому музеї протягом місяця діятиме фотовиставка „Ми,повстанці – сини України”

26.11.15 08:31 0 629
Тернопільська обласна інспекція охорони пам'яток історії та культури на відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області презентує виставку світлин пам'ятників, могил та пам'ятних місць, пов'язаних з боротьбою ОУН-УПА.

Єдиний спосіб, яким народ може продовжити життя своїм героям – це зберігати про них світлу пам'ять. В той час, коли книжки, спогади є здебільшого індивідуальною пам'яттю, то спорудження монументів є свідченням глибинних пластів пам'яті колективної, яка у всі часи була дуже ефективним засобом виховання молоді.

З часів здобуття незалежності України на центральних площах багатьох населених пунктів краю постали пам'ятники політичним провідникам національно-визвольної боротьби – Степану Бандері, Ярославу Стецьку, Ярославу Старуху, духовним провідникам – Андрею Шептицькому, Йосипу Сліпому, Миколі Хмільовському. Встановлено також пам'ятні знаки над раніше безіменними могилами героїв повстанської боротьби. Проїжджаючи селами та містечками нашого краю, кожен звертав увагу на незліченну кількість символічних могил, споруджених в пам'ять про трагічні, але разом з тим і героїчні події 40-50-х років минулого століття. Загалом на території області споруджено близько півтисячі пам'ятних знаків борцям за волю України. Це є свідченням того, що жителі краю визнали вояків ОУН-УПА борцями за незалежність України, не чекаючи, коли це буде зроблено на законодавчому рівні.

Працівники Тернопільської інспекції охорони пам'яток зібрали інформацію і підготовили унікальну карту-банер, на якій позначено основні події повстанської боротьби на Тернопільщині. Відтак, на ній нанесено територію військових округ УПА на території області – „Богун” і „Лисоня”, місця основних боїв повстанців з німцями та енкаведистами, штаби УПА, підпільні друкарн, а також пам'ятки. Тут зібрана найбільш повна інформація про повстанське підпілля на наших теренах, яка увійде в підручники з історії краю. Карту прикрашають безцінні роботи повстанського художника Ніла Хасевича.

На фотовиставці представлена лише незначна частина пам'ятників з усіх куточків нашого краю. Автори намагались підібрати найвиразніші з них, які передають дух героїчної епохи та шнє шанобливе ставлення до пам'яті про Героїв УПА.

Вклад кожного героя повстанського підпілля у незалежність України є безцінним, тому тривають пошуки тих, хто незаслужено забутий або очорнений брудною енкаведистською пропагандою.

У художньому музеї (Тернопіль, вул. С.Крушельницької,1) виставка діятиме до 24 грудня.

На фото Сергія Грабового - пам'ятник борцям за волю України з с. Новосілка-Костюкова Заліщицького району (скульптор Василь Маковійчук)

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Голова облдержадміністрації ...

КОМЕНТАРІ