На Тернопіллі у Козівському районі відбулись змагань з правил надання першої домедичної допомоги серед школярів старших класів

На Тернопіллі у Козівському районі відбулись змагань з правил надання першої домедичної допомоги серед школярів старших класів

27.11.15 10:29 0 503
26 листопада у Козівській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбулись змагань з правил надання першої домедичної допомоги серед школярів старших класів.

Суддями були запрошені – представники 18–ї державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС у Тернопільській області, освітяни, а також фахівці охорони здоров’я. У змаганнях взяли участь 2 команди.

У теоретичній частині заходу учасники виконали тестові завдання з правил надання першої долікарської допомоги. У практичній частині діти демонструвати командні навики надання першої долікарської допомоги людям, які потрапили в надзвичайні ситуації та зазнали фізіологічних та психологічних травм.

Для цього в кабінетах школи облаштували три окремі станції, де організатори змоделювали різноманітні кризові ситуації. Зокрема, на станції №1 команди надавали допомогу непритомному юнаку, який на велосипеді потрапив у дорожньо-транспортну пригоду та зазнав травми голови. На станції №2 двоє дівчаток травмувалися склом і потребували невідкладної допомоги, а на станції №3 діти демонстрували надання долікарської допомоги людині, яка отримала поранення.

За виконанням умов конкурсу, на кожній станції слідкували декілька членів журі, які оцінювали дітей за різними критеріями, зокрема, дотримання правил особистої безпеки, правильність виконання заходів для порятунку життя потерпілого та виклику кваліфікованої медичної допомоги, самостійність дій кожного з учасників та їх командну роботу.

Також, працівниками 18 –ДПРЧ Управління ДСНС у Тернопільській області проведено показове заняття з надання домедичної допомоги при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Як зазначили рятувальники: «Ситуації, що вимагають надання екстреної медичної допомоги, виникають, як правило, несподівано. Вкрай важливо, щоб у таку хвилину поруч була людина, яка б знала, як діяти. Тому метою нашого візиту було навчання школярів основам першої допомоги, зокрема, допомога при ДТП; виявлення ознак життя і смерті - вміння визначити серцебиття, пульс, та ,при потребі, зробити штучне дихання; вміння зупинити кровотечу; фіксуючі пов‘язки при різних видах травм тощо…». Також під час проведення практичних навчань важливе місце надавалося психосоціальній підтримці постраждалих. Зокрема, було зазначено, як діяти, коли людина перебуває в стресовому стані, а саме: надати потерпілому безпечне місце, задовільнити базові потреби (вода, тепло), бути поруч, активне слухання, при потребі, переадресація до спеціаліста.

На думку рятівників, такі практичні навчання є дуже важливими і потрібними, тому що тільки невідкладне проведення найпростіших маніпуляцій на місці нещасного випадку може врятувати життя постраждалому та запобігти важких ускладнень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Чернівці: Громадським ...

КОМЕНТАРІ