В Житомирській області свобода за шматок хліба не продається

В Житомирській області свобода за шматок хліба не продається

28.11.15 16:53 0 561
27 листопада, Житомирський обласний краєзнавчий музей спільно із Галузевим державним архівом СБУ та Українським інститутом національної пам'яті відкрили виставку «Спротив геноциду» та презентували нові наукові видання з історії України. В рамках виставки представлені раніше засекречені архівні матеріали радянських репресивних органів періоду 1917-1933 років.

У відкритті виставки брали участь начальник управління культури Юрій Градовський, директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов, рідні очевидців голодомору, жителі нашого міста.

Метою є ознайомлення громадськості із спротивом, який чинило українське суспільство, передусім селянство, сталінському тотальному режиму у 1920 – початку 1930 років. Саме страх перед українським визвольним рухом штовхав Й. Сталіна і його оточення до вчинення злочину геноциду у Голодоморі 1932-1933 років.

Представлені на виставці матеріали спростовують міф про відсутність опору українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору. Саме на території України зафіксовано 56% найбільш протестних рухів. Відвідувачі виставки зможуть переконатися у тому, що український народ не сприймав покірно наругу влади і опір, а згасав лише зі зникненням фізичних сил через відсутність хліба. Чимало офіційних довідок ҐПУ, з яких знято гриф секретності, наводять факти боротьби – як збройної, так і саботування злочинних норм хлібозаготівлі. Щоденники тих часів, фото наочно ілюструють придушення спротиву переважаючими провладними силами.

Загалом виставка складається із 18 стендів. Нам презентували 13 стендів унікальних документів та фотографій, що демонструють масштаби спротиву, його форми і методи. Значна частина матеріалів оприлюднюється вперше.

У першому розділі розкрито історичні обставини, в яких опинилась Україна у 1920-х роках: Українська революція 1917-1921 років, Україна в умовах НЕПу та українізації у 1920-х роках та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920-х років.

Другий розділ присвячено селянським виступам і повстанням напередодні Голодомору 1932-1933 років. Найбільше загострення протистояння між режимом і селянством припадає на 1930 р., коли в Україні відбулось понад 4000 масових виступів, у яких взяло участь біля 1,2 мільйона осіб.

Третій розділ розкриває механізми вчинення злочину геноциду у 1932-1933 роках.

Четвертий розділ присвячений спротиву українців тоталітарному режиму в умовах Голодомору. На стендах розкриваються різні форми протестів: волинки, напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, затягування вивезення зерна, відмови виходити на роботу тощо. Українці боролися і українці вижили.

Роман Насонов наголосив на тому, що свобода за шматок хліба не продається, і це показали останні події на Україні. Начальник управління культури закликав всіх небайдужих людей взяти участь в акції «Запали свічу» і запалити свічку завтра о 16 годині і разом зі всією Україною і всім світом вшанувати пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років.

Виставка триватиме два тижні, а потім її презентуватимуть в містах області.

Довідково

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині під ...

КОМЕНТАРІ