В Чернівецькій області рятувальники відпрацьовували дії на випадок виникнення надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період та в умовах низьких температур

В Чернівецькій області рятувальники відпрацьовували дії на випадок виникнення надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період та в умовах низьких температур

28.11.15 14:15 0 622
27 листопада у Чернівцях на території Чернівецького військово-спортивного ліцею-інтернату, який знаходиться в обласному центрі по вул. Луковецькій, було проведено тактико-спеціальні навчання органів управління та підрозділів територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області на тему «Організація управління заходами цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період та в умовах низьких температур. Практичне відпрацювання дій служб цивільного захисту області під час виникнення надзвичайних ситуацій характерних для зимового періоду».

До участі у проведенні навчань залучалися працівники наступних організацій: Управління ДСНС України у Чернівецькій області, ПАТ «Чернівцігаз», ПАТ ЕК «Чернівціобленерго», КП «Чернівцітеплокомуненерго», ДП «Чернівецький облавтодор», Міськ ШЕП та Чернівецька філія ПАТ «Укртелеком». Загальна кількість техніки, яка залучалася до проведення навчань, склала 23 одиниці техніки, а учасниками були 37 осіб.

Дані навчання проводилися з метою відпрацювання дій особового складу служб цивільного захисту під час ліквідації надзвичайних ситуацій, характерних для осінньо-зимового періоду та удосконалення взаємодії між службами цивільного захисту під час спільних дій по подоланню наслідків надзвичайних ситуацій.

Проведення навчань були поділені на 2 етапи: практичний та теоретичний. Практичний етап складався з 6 навчальних місць, на яких відпрацьовувалися дії служб цивільного захисту краю з ліквідації наслідків аварій та надзвичайних ситуацій, характерних для зимового періоду.

Так, на першому навчальному місці був влаштований показ техніки, яка залучатиметься до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. На даному місці була представлена техніка Управління ДСНС та інших служб цивільного захисту Чернівецької області кількістю 10 одиниць.

На другому навчальному місці була змодельована подія по відновленню газо- та теплопостачання котельні військово-спортивного ліцею-інтернату. Згідно задуму навчань, внаслідок аварії на газопроводі, що живить котельню навчального закладу, відбулась зупинка котлів. Після різкого зниження температури навколишнього середовища замерзли теплоносії в системі теплопостачання, в результаті чого були пошкоджені магістральні трубопроводи, що забезпечують теплом ліцей. На місце події для відновлювальних робіт були направлені аварійні бригади ПАТ «Чернівцігаз» та ПАТ ЕК «Чернівціобленерго».

Третє навчальне місце дало змогу учасникам навчань відпрацювати дії з ліквідації пожежі, що виникла в спальному корпусі. За задумом, через зниження температури в приміщенні спального корпусу ліцею, його мешканці обігрівалися електрообігрівальними пристроями. Внаслідок короткого замкнення такого саморобного пристрою, в одній з кімнат гуртожитку сталася пожежа. На місце події відразу виїхали вогнеборці Державної пожежно-рятувальної частини № 1 обласного центру. Площа загорання склала близько 50 кв.м., з вікон будівлі виділявся густий дим. Адміністрація закладу повідомила рятувальникам, що всередині приміщення перебувають діти. З допомогою апаратів захисту органів дихання рятувальники увійшли всередину для проведення пожежної розвідки, в ході чого евакуювали у безпечне місце всіх людей з приміщення. Для проведення евакуації використовувалася висувна драбина, оскільки через сильне задимлення, частина дітей, які перебували на другому поверсі, були відрізані від виходу. Усіх евакуйованих рятувальники передавали медикам для надання необхідної допомоги. Одночасно з цим, вогнеборці проводили роботи по ліквідації пожежі. За короткий проміжок часу умовна пожежа була ліквідована.

На четвертому навчальному місці відпрацьовувалися дії служб цивільного захисту на випадок порушення електропостачання об’єкту, яке сталося внаслідок сильного снігопаду та ураганного вітру, що викликало падіння дерев на території ліцею, через що було пошкоджено лінію електропередач. Для ліквідації наслідків аварії на місце події виїхали ремонтні бригади «Чернівціобленерго». Додатково для розпилювання та прибирання дерев також була направлена і група пожежогасіння аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС.

П’яте навчальне місце полягало в облаштуванні пунктів обігріву, необхідність в яких виникла через зниження температури повітря. Біля пункту обігріву чергував санітарний автомобіль Управління ДСНС та бригади лікарів для надання допомоги особам, що постраждали від переохолодження та обмороження.

На шостому навчальному місці був встановлений Пересувний пункт управління та життєзабезпечення Управління ДСНС. Його робота полягала в організації відпочинку та харчування особового складу Управління ДСНС, які залучалися до ліквідації наслідків аварії.

Завершальний теоретичний етап штабних тренувань полягав у проведенні позачергового засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та НС щодо вирішення нагальних питань, пов’язаних із надзвичайною ситуацією.

«Перед учасниками навчань були поставлені різноманітні завдання, характерні для осінньо-зимового періоду. З усіма з них рятувальники та працівники інших служб цивільного захисту краю впоралися у встановлені терміни, підтвердивши таким чином свою готовність до дій за призначенням» - підбив підсумки навчань начальник Управління ДСНС України у Чернівецькій області підполковник служби цивільного захисту Сергій Михайлюк.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рятувальники Вінниччини ...
Наступна новина: Чернігів: Звітний концерт ...

КОМЕНТАРІ