У Рівненській області загальні рекомендації громадянам щодо дій в екстремальних ситуаціях

У Рівненській області загальні рекомендації громадянам щодо дій в екстремальних ситуаціях

30.11.15 12:22 0 624
Загальні рекомендації громадянам щодо дій в екстремальних ситуаціях

Кожна людина повинна чітко уявляти свою поведінку при виявленні можливих вибухових пристроїв, виникнення артобстрілів, під час евакуації та бути психологічно готовою до самозахисту і адекватної поведінки під час масових заворушень та дій правоохоронних органів щодо їх припинення.

ВИЯВЛЕННЯ ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТУ, ЩО МОЖЕ БУТИ ВИБУХОВИМ ПРИСТРОЄМ

Якщо перебуваючи у громадському транспорті, адміністративній будівлі чи місцях масового перебування людей Ви помітили предмет, що викликає підозру, негайно телефонуйте за номером 101 або 102.

До прибуття спецслужб не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет; зафіксуйте час виявлення предмету; намагайтесь зробити все можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки; обов'язково дочекайтеся прибуття фахівців.

ДІЇ У РАЗІ РАПТОВОГО АРТОБСТРІЛУ:

-якщо Ви почули свист снаряду, а через 2-3 секунди - вибух, відразу падайте на землю;

-озирніться навколо з метою пошуку місця, де можна сховатися. Якщо Ви перебуваєте у маршрутці, тролейбусі або трамваї - слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку від будівель і споруд та лягти на землю. Озирніться та знайдіть більш надійне укриття неподалік. Рухатися у бік укриття слід короткими відстанями відразу після наступного вибуху;

-шукаючи укриття варто пам’ятати, що воно повинно бути хоч мінімально заглибленим і, разом з тим, перебувати подалі від споруд, які можуть завалитися при прямому влученні снаряду або спалахнути. У випадку, якщо поряд немає бомбосховища, захист дають земляні щілини або траншеї, неглибокі підземні колодязі й широкі труби водостоку, канави глибиною 1-2 метри на відкритому місці, а також каналізаційні люки;

- сховавшись в укритті, лягайте і обхопіть голову руками;

- не залишайте своє укриття до закінчення обстрілу. Не знімайте обстріл на телефон і не намагайтеся визначити кут попадання снаряду;

-вийшовши із укриття не піднімайте із землі жодних незнайомих вам предметів: авіабомба, ракета або снаряд могли бути касетними. Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках - від найменшого руху або дотику.

ПРИ ОТРИМАННІ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЕВАКУАЦІЮ

Повідомлення щодо евакуації може надійти не тільки у випадку виявлення вибухового пристрою й ліквідації наслідків терористичного акту, але й під час пожежі, стихійного лиха тощо. Отримавши повідомлення від представників влади або правоохоронних органів про початок евакуації, дотримуйтесь спокою й чітко виконуйте їхні вказівки.

Якщо ви перебуваєте у квартирі:

- візьміть документи, гроші, цінності;

- відключіть електроенергію, воду й газ;

- надайте допомогу щодо евакуації літніх і важко хворих людей;

- обов'язково закрийте вхідні двері на замок - це захистить квартиру від можливого проникнення мародерів.

Не панікуйте, уникайте істерики й поспіху. Приміщення залишайте організовано. Повертайтесь до покинутого приміщення лише після дозволу відповідальних осіб. Запам’ятайте, що від злагодженості й чіткості ваших дій буде залежати життя й здоров'я багатьох людей.

ПОВЕДІНКА У НАТОВПІ:

Намагайтеся уникати великих скупчень людей, не приєднуйтеся до натовпу. Під час масових заворушень по можливості обійдіть натовп.

Якщо Ви потрапили в натовп:

-йдіть у напрямку від центру до краю натовпу, намагаючись поступово вибратися з нього;

-глибоко вдихніть і розведіть зігнуті в ліктях руки в сторони, щоб грудна клітка не була здавлена;

-намагайтесь знаходитись подалі від людей, які мають громіздкі предмети чи великі сумки;

-втримуйте рівновагу щоб не впасти;

-не тримайте руки в кишенях;

-у разі загострення ситуації негайно звільніться від будь-якої ноші, насамперед від сумки на довгому ремені чи шарфа;

-якщо у вас щось випало, у жодному разі не нахиляйтеся, щоб підняти;

-у разі падіння намагайтесь якнайшвидше піднятися на ноги.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Луцька міська клінічна ...

КОМЕНТАРІ