В Житомирській області небезпека менінгококової інфекції

В Житомирській області небезпека менінгококової інфекції

01.12.15 08:54 0 568
Щорічно серед населення Житомирській області реєструються випадки менінгококової інфекції. На жаль, для дітей раннього віку, при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою, це захворювання закінчується смертельно.

В цьому році за даними управління охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації на менінгококову інфекцію захворіло вже 13 дітей віком до 3 років. Незважаючи на госпіталізацію та лікування, 5 дітей померло.

Шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Виділенню менінгококів сприяють кашель, чхання, нежить. Хворіють люди різного віку, проте найчастіше – діти віком до 5 років. Можуть спостерігатись як спорадичні випадки, так і епідемічні спалахи, здебільшого в дитячих колективах. Найвищий ризик захворюваності припадає на весну та осінь, коли організм ослаблений та схильний до хвороб застудного характеру.

Діагностика менінгококової інфекції ґрунтується на клінічних та епідеміологічних даних. Важливими клінічними ознаками цієї хвороби є: молодий вік, гострий початок хвороби, виражені симптоми загальної інтоксикації, висока температура тіла, озноб, порушення сну, біль в очних яблуках, м'язах, оглушіння або збудження, головні болі, судоми, блювота, млявість та висипи на тілі.

При появі подібних ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. В жодному разі не вдаватися до самолікування. Своєчасне звернення за медичною допомогою та діагностика дозволяють врятувати хворому життя.

Основними профілактичними заходами проти менінгококової інфекції є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених менінгококових носіїв, дотримання правил особистої гігієни. При можливому ризику інфікування менінгококами існує специфічна профілактика шляхом вакцинації, але, на жаль, дане щеплення не входить до переліку обов'язкових вакцинацій в Україні.

Довідково:

Показники стану захворюваності та смертності населення на менінгококову інфекцію впродовж останніх 5 років:

– в 2010 році на цю недугу захворіло 29 осіб, з них 28 дітей (26 дітей віком 0-4 роки), померло 3 дітей;

– в 2011 році – 19 дітей (16 дітей віком 0-4 роки), померло – 4;

– в 2012 році – 14 осіб, з них 13 дітей віком 0-4 роки, померла 1 дитина;

– в 2013 році – 17 осіб, в т.ч. 15 дітей (12 дітей віком 0-4 роки), померло 4 особи, в т.ч. 3 дітей;

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: На фестивалі ...
Наступна новина: На Вінничині попередження ...

КОМЕНТАРІ