Цьогоріч роботодавці Тернопільщини працевлаштували більше 7,6 тис. інвалідів

Цьогоріч роботодавці Тернопільщини працевлаштували більше 7,6 тис. інвалідів

05.12.15 16:23 0 674
У конференц-залі Будинку праці, що в м. Тернопіль відбувся семінар із соціальними партнерами на тему: «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю», який організував напередодні Міжнародного дня інвалідів Тернопільський обласний центр зайнятості у рамках Всеукраїнської декади зайнятості для інвалідів та учасників АТО.

У заході взяли участь заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА - начальник управління моніторингу та організаційної роботи Володимир Росоловський; директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська; голова обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Михайло Костів; керівник центру допомоги учасникам АТО, координатор з питань взаємодії з центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, волонтер Лілія Мусіхіна; заступник директора обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Четвертак; депутат Тернопільської обласної ради, інвалід Олександр Башта; керівники підприємств «Надія» та ТзОВ «ІТЕСТ АЙТІ ІНКОРПОРЕЙТЕД ФОРТЕ ГРУП» (м. Тернопіль); продавець-консультант будівельного магазину «Цвяшок», інвалід (м. Тернопіль) Андрій Стецький.

«Третього грудня в Україні відзначають Міжнародний день інвалідів. Адже міра гуманізації суспільства характеризується ставленням до найбільш вразливих верств населення – дітей, людей похилого віку та інвалідів. В Україні, як і у світі, зростає турбота про осіб з обмеженими фізичними можливостями та забезпечення їх права на працю. Спеціалісти обласної служби зайнятості теж намагаються сприяти тому, аби люди з обмеженими фізичними можливостями почували себе рівними серед інших, - зазначив, відкриваючи семінар, директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук.

Якщо до обласної служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звертаються особи з інвалідністю (а серед них є й учасники антитерористичної операції), то їм сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їхніх професійних знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації з урахуванням побажань цих людей. Організовують для них також й професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації, надають профорієнтаційні, профінформаційні послуги, залучають до посильної тимчасової зайнятості, пропонують започаткувати власну справу, навчають навичкам роботи на комп'ютері, техніці пошуку роботи та самопрезентації.

У всіх центрах зайнятості Тернопілля встановлено пандуси чи сигнальні кнопки виклику спеціалістів, обладнано кутки для інвалідів з відповідною інформацією про підприємства, що затвердили норматив робочих місць для працевлаштування зазначеної категорії громадян, про навчальні заклади, які здійснюють їх професійну підготовку, про професії та спеціальності, за якими організовується навчання».

Директор ОЦЗ поінформував присутніх, що цьогоріч послугами місцевих центрів зайнятості вже скористалося 1018 осіб з обмеженою працездатністю. Всі вони отримали необхідні консультації, залучались до міні-ярмарків вакансій та до участі у профорієнтаційних, інформаційних заходах.

За направленням обласної служби зайнятості 84 особи з інвалідністю пройшли професійне навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації.

Всього ж за сприяння центрів зайнятості Тернопілля вдалося забезпечити роботою 352-ох інвалідів. 12 безробітних з інвалідністю виявили бажання започаткувати власний бізнес. 14 безробітних інвалідів забезпечені роботою за допомогою служби зайнятості завдяки компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зараз на обліку в місцевих центрах зайнятості перебуває 309 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Їм пошук підходящих місць праці продовжується.

«Адресними соціальними послугами цьогоріч було охоплено й 7 демобілізованих учасників АТО з числа інвалідів. Із них 3 особи вдалося працевлаштувати, - зауважив Петро Химейчук. - А загалом до центрів зайнятості області звернулися 529 демобілізованих військових. 80 вже забезпечені місцями праці, з них 37 зайнялися підприємництвом. Крім того, 26 учасників АТО підвищили кваліфікацію на курсах цільового призначення з основ підприємництва. Ще 5 осіб проходили стажування безпосередньо на робочих місцях.

У даний час пошук роботи продовжується для 407 демобілізованих воїнів, які зареєстровані в базових центрах зайнятості. Труднощі щодо їхнього працевлаштування пов'язані з недостатньою кількістю вакансій, бажанням учасників АТО працевлаштуватись на вільні робочі місця з високою заробітною платою (понад 3 тис. грн). Частина з них, насамперед, потребує медичної та психологічної реабілітації. Лише третина опитаних демобілізованих готова негайно приступити до праці, кожен четвертий – через місяць і кожен третій – аж через півроку».

«У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості мені допомогли знайти прийнятне місце праці. Вважаю, що людині, яка дійсно шукає роботу, ніщо не стає на заваді, навіть інвалідність», - зауважив продавець-консультант будівельного магазину «Цвяшок», інвалід Андрій Стецький.

Володимир Росоловський вів мову про державну підтримку осіб з обмеженими фізичними можливостями; представники роботодавців розповіли про працевлаштування інвалідів на їх підприємствах та співпрацю зі службою зайнятості щодо добору персоналу з числа інвалідів; Михайло Костів поінформував про діяльність обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України».

Ірина Базилевська основний наголос зробила на виконанні роботодавцями норм вітчизняного законодавства щодо забезпечення роботою згаданої категорії населення. Так, цьогоріч роботодавці працевлаштували більше 7,6 тис. інвалідів.

Про проблеми учасників АТО та їх сімей говорили Лілія Мусіхіна та Олександр Башта. Вони загострили увагу присутніх на необхідності тісної співпраці органів влади, громадських організацій, волонтерів, відповідних фондів, узгодженості їх дій, створення єдиної бази даних про військових та членів їх родин, аби допомога згаданим особам була дійсно дієвою, адресною, ефективною.

Петро Химейчук зазначив, що фахівці базових центрів зайнятості отримали у місцевих військкоматах списки загиблих учасників АТО з метою вивчення потреби сприяння у працевлаштуванні членам їх сімей. З 61-ої опитаної особи 55 не мають потреби у працевлаштуванні (пенсія за віком, перебувають у трудових відносинах, займаються особистим селянським господарством). Із 6-ти осіб, які мали намір працювати, вже 5 за сприяння служби зайнятості забезпечені роботою, одна особа тільки планує звернутись в центр зайнятості за сприянням у пошуку підходящого місця праці.

«Кожен інвалід, кожен демобілізований учасник антитерористичної операції не залишається поза увагою фахівців служби зайнятості Тернопілля. Мати роботу для таких осіб – це можливість підвищити їх соціальний статус, значимість, поліпшити добробут. І в цьому їм повинні сприяти усі, від кого це залежить. Суспільству слід дивитися на людей з обмеженими фізичними можливостями як на професіоналів, які, як і кожен з нас, потребують реалізації свого права на працю», – підсумував зустріч із соціальними партнерами директор ОЦЗ Петро Химейчук.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ