Фахівці попереджують мешканців Тернопільщини про небезпечну хворобу

Фахівці попереджують мешканців Тернопільщини про небезпечну хворобу

09.12.15 09:22 0 557
Скарлатина — гостре інфекційне захворювання переважно дитячого віку, яке характеризується явищами загальної інтоксикації, ангіною, лімфаденітом, дрібноточковим висипом та наступним пластинчастим лущенням.

Збудник скарлатини — бета-гемолітичний стрептокок групи А.

Джерелом інфекції є хворий на скарлатину, контагіозний з моменту захворювання до 22-го дня від початку хвороби, а також хворий (дитина або дорослий), в якого є інша стрептококова хвороба (ангіна, назофарингіт, стрептодермія, бешиха та ін.).

Основний механізм передачі — повітряно-краплинний. Певну роль при поширенні скарлатини відіграє передача інфекції контактним шляхом — через третю особу та через предмети, яких торкався хворий.

Природна сприйнятливість людини до скарлатини досить висока, захворювання розвивається в осіб, інфікованих бета-гемолітичним стрептококом при відсутності антитоксичного імунітету. Після перенесеної інфекції формується типоспецифічний імунітет, який не перешкоджає зараженню іншим видом стрептокока.

Існує деяка сезонна залежність: захворюваність підвищується в осінньо-зимовий період, а також зв'язок з іншими респіраторними стрептококовими інфекціями (ангіна, стрептококова пневмонія).

Частіше хворіють діти дошкільного та молодшого шкільного віку. Діти першого року життя і після 15-річного віку на скарлатину хворіють рідко.

Інкубаційний період при скарлатині триває 2-7 днів, іноді збільшуючись до 12 днів.

Специфічної профілактики скарлатини досі ще не розроблено.

Заходи у вогнищі:

1. Хворого на скарлатину ізолюють вдома або госпіталізують, якщо є покази (важка та ускладнена форми хвороби, неможливість забезпечити догляд за хворим або ізолювати його вдома тощо). Виписують хворих зі стаціонарів не раніше ніж на 10-й день після початку захворювання, після чого вони знаходяться на домашньому лікуванні ще 12 днів. Реконвалесценти, які відвідують дитячі дошкільні заклади та перші два класи школи, допускаються в ці заклади, коли мине 22 дні від початку хвороби.

2. Обмежувальні протиепідемічні заходи в організованих колективах (для контактних дітей дошкільного віку та учнів перших двох класів шкіл) встановлюються на 7 днів.

3. За контактними у вогнищі проводиться щоденний медичний нагляд. Важливо виявити стерті та атипові (наприклад, ангіна) форми хвороби.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Завдяки новим реформам ...

КОМЕНТАРІ