На Вінничині для зняття наявних в Конституції протиріч,необхідно,щоб Основний Закон передбачав базові принципи децентралізації,- Валерій Коровій (+фото)

На Вінничині для зняття наявних в Конституції протиріч,необхідно,щоб Основний Закон передбачав базові принципи децентралізації,- Валерій Коровій (+фото)

10.12.15 10:16 0 622
9 грудня, в обласній державній адміністрації відбувся інформаційний захід з питань обговорення змін до Конституції в частині децентралізації влади.

Дискусія проходила за участі представників райдержадміністрацій та районних рад області, громадськості та науковців. До роботи зібрання долучилися також голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, народний депутат України 1 скликання Володимир Крижанівський та народний депутат України 6 скликання Юрій Ганущак. Організатором заходу виступила Програма USAID «Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

Відкриваючи роботу засідання, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій підкреслив, що в контексті обговорюваного питання Вінницька область є особливою. «Ми маємо найбільшу кількість місцевих бюджетів в Україні - 737, з яких: 27 – районних, 1 обласний, 6 – міст обласного значення і 701 бюджет базового рівня. Це дуже велика павутина, яка накладає свій відбиток на функціонування всієї бюджетної сфери. Тому на Вінниччину спрямовано дуже багато поглядів: як область в цій ситуації рухається в напрямку децентралізації», - відзначив Валерій Коровій.

Очільник ОДА зауважив, що українське законодавство свого часу не надало обласним, районним радам можливості формувати свої виконавчі органи, натомість же відповідні повноваження делегувалися обласним та районним державним адміністраціям.

«Ця ситуація, як показує практика, спонукала певні негативні процеси, пов'язані з конфліктами на місцях. І на базовим елементом внесення змін до Конституції є якраз формування дієздатних органів влади на регіональному рівні», - наголосив керівник облдержадміністрації.

Валерій Коровій також зазначив, що органи місцевого самоврядування часто розглядалися крізь призму повноважень делегованих та власних. Але якщо на здійснення делегованих повноважень держава передавала певний фінансовий ресурс, то власні повноваження органів місцевого самоврядування не фінансувалися взагалі.

Однією з реформ в Україні, яка відбулася, за словами голови ОДА, є бюджетна децентралізація, що стартувала з початку року. «На бюджети базового рівня мають 800 млн. гривень додаткового фінансового ресурсу. Впроваджена нова система місцевих податків і зборів, яка має стимулюючий характер, в тому числі: податок на майно для юридичних осіб, акциз від паливно-мастильних матеріалів, тютюну і алкоголю. Це все спонукає розвивати бізнес, стимулювати розвиток громад», - зауважив Валерій Коровій.

Нині ж, відзначив очільник регіону, на часі передача на місця низки адміністративних повноважень.

«Процес триває, але він частковий – з огляду на те, що в будь-якому випадку це потребує законодавчого закріплення в Конституційному рішенні. І щоб зняти ті протиріччя, які є в Конституції, потрібно все зробити, аби Основний Закон передбачав базові принципи децентралізації, передачі повноважень безпосередньо на місця», - наголосив Валерій Коровій.

В ході засідання народний депутат України 1 скликання Володимир Крижанівський здійснив екскурс в історію питання внесення змін до Конституції, а народний депутат України 6 скликання Юрій Ганущак презентував законопроект Глави держави «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади». Затим учасники зустрічі мали змогу обговорити зазначений документ та у форматі запитань-відповідей з'ясувати цікаву для себе інформацію.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 13-річна ужгородська ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ