Лікарняні каси потрібно розвивати в усіх областях Украни: результати наради під керівництвом заступника Міністра охорони здоров’я України Романа Василишина

Лікарняні каси потрібно розвивати в усіх областях Украни: результати наради під керівництвом заступника Міністра охорони здоров’я України Романа Василишина

10.12.15 09:38 0 642
Начальник управління охорони здоров'я міської ради у складі делегації від Волині взяв участь в нараді з питань діяльності лікарняних кас, організованій МОЗ України у місті Львові. Метою заходу було напрацювання ефективних механізмів щодо покращення ситуації з надання медичної допомоги. Участь у нараді взяли заступник Міністра – керівник апарату МОЗ України Роман Василишин, начальники управлінь охорони здоров'я, головні лікарі обласних лікарень і обласних дитячих лікарень, ректори медичних університетів.

На думку заступника Міністра Романа Василишина, впровадження лікарняних кас в період реформування системи охорони здоров'я є виправданим, оскільки не потребує суттєвих законодавчих змін і дозволить доволі швидко досягнути позитивних зрушень в сфері надання медичних послуг населенню. «Лікарняна каса – прототип страхової компанії, однак вона не є прибутковою структурою, тому усі зібрані кошти за рахунок членських внесків використовуються виключно на потреби лікування членів організації. Так, лише протягом 2015 року Лікарняна каса Львівської залізниці відшкодувала пацієнтам понад 5 мільйонів гривень. Як розповів перший заступник начальника Львівської залізниці, голова Правління Громадської організації «Лікарняна каса Львівської залізниці» Олександр Єфіменко, на близько 50 тисяч осіб, а це 92% працівників Львівської залізниці, є членами Лікарняної каси. У результаті, щороку медична допомога надається близько 16 тисячам осіб. Ліміти витрат на лікування становлять від 1,7 тисяч гривень до 35 тисяч гривень, що дозволяє працівникам залізниці незалежно від матеріального стану отримувати якісну медичну допомогу у той момент, коли вона необхідна. Також кошти, що надходять, за рішенням Наглядової ради витрачаються на оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів. Так, за час існування та діяльності Лікарняної каси, а це з 2009 року, було придбано обладнання на суму понад 13 мільйонів гривень.

Програма надання медичної допомоги членам Лікарняної каси також передбачає металоостеосинтез, кардіохірургію, хіміотерапію, літотрипсію, заміну кульшового суглобу, лікування гепатиту та додаткові методи дослідження (МРТ, КТ тощо).

Варто зазначити, що у місті Луцьку діє прототип лікарняної каси ГО «Допоможемо собі», яке надає необхідну допомогу в потрібний момент. Так, за 9 місяців 2015 року організація витратила на лікування, обстеження, санаторно-курортне лікування та стоматологічні послуги членів об'єднання коштів в сумі 1886858, 45 грн. Середня вартість стаціонарного лікування за цей період склала 936,83 грн.

Тож, за результатами наради, оцінюючи досвід роботи лікарняних кас, присутні дійшли висновку, що доцільно розвивати цей напрямок в усіх областях України.

Крім того, учасники наради ознайомились з діяльністю лікувально-профілактичних закладів міста Львова. Керівники міських управлінь охорони здоров'я побували у новій амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, міській клінічній дитячій лікарні, лікарні швидкої медичної допомоги. В останньому закладі особливе враження справило нещодавно відкрите відділення реабілітації, яке обладнане сучасною медичною апаратурою та устаткуванням, а також, майже готове до відкриття, відділення екстреної медичної допомоги.

Управління охорони здоров'я Луцької міської ради

724653

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ