Держекоінспекція у Закарпатській області взяла участь у заключній конференції проекту «ІІ етап проекту: «Запобігання погіршення якості води та розробка заходів з відновлення її якості у с. В. Бичків в рамках українсько-угорського співробітництва» - почато

Держекоінспекція у Закарпатській області взяла участь у заключній конференції проекту «ІІ етап проекту: «Запобігання погіршення якості води та розробка заходів з відновлення її якості у с. В. Бичків в рамках українсько-угорського співробітництва» - почато

11.12.15 08:06 0 584
8 грудня 2015 року заступник начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області О.Фенцик взяла участь у роботі заключної конференції проекту №HUSKROUA/1101/057 «ІІ етап проекту: «Запобігання погіршення якості води та розробка заходів з відновлення її якості у с. В. Бичків в рамках українсько-угорського співробітництва» - початок відновлення».

Проект виконувався Великобичківською селищною громадською організацією «Зірочка» у партнерстві з провідним партнером в Угорщині, Представництвом Уряду в Саболч-Сатмар-Березькій області та виконкомом Великобичківської селищної ради за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства 2007-2013 рр. Його завданнями було передбачено очищення ґрунтових вод у найбільш населеній частині території колишнього лісохімічного комбінату (ЛХК) у сел. В.Бичків, вирішення проблеми витікання забруднюючих речовин з ємностей та резервуарів, що й досі заповнені відходами та залишками від колишнього деревообробного підприємства, і забезпечення навколишніх домогосподарств чистішою питною водою.

Слід зауважити, що зазначений проект є продовженням і другим етапом проекту «Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві», що виконувався Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області в партнерстві з Верхньотисянським регіональним управлінням з питань екології, природних і водних ресурсів (м. Ніредьгаза, Угорщина) протягом 2010-2012 рр. В його рамках було досліджено характер і ступінь поширення забруднення на території колишнього Великобичківського ЛХК як по площі, так й по глибині (поверхневі та підземні води, ґрунти), розроблено низку заходів щодо зменшення негативного впливу на довкілля, пропозиції щодо проведення робіт з очистки забрудненої території. І саме на підставі наданих пропозицій і рекомендацій було розроблено проект на встановлення сучасної системи очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього ЛХК.

Реалізація ІІ етапу проекту дала змогу збудувати та відкрити в лютому 2015 року першу в Україні станцію очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього Великобичківського лісохімічного комбінату. Генеральним підрядником, виконавцем усіх фахових робіт і постачальником обладнання є товариство з обмеженою відповідальністю у галузі екології і водних ресурсів «Біоцентрум», Угорщина.

З огляду на досвід відновлення подібних об‘єктів у країнах ЄС очікується, що рівень забруднення та концентрація забруднюючих речовин на території колишнього ЛХК зменшиться щонайменше на третину від початкової концентрації шкідливих речовин у підземних водах вже наприкінці другого року експлуатації вищезазначеної системи, що сприятиме вирішенню однієї з ключових екологічних проблем селища.

В ході конференції учасникам було продемонстровано станцію очистки ґрунтів і ґрунтових вод на території Великобичківського ЛХК, принцип її роботи та ознайомлено з підсумками реалізації проекту.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ