На Тернопіллі рятувальники вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

На Тернопіллі рятувальники вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

12.12.15 09:07 0 628
10 грудня з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в Управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області відбулась зустріч з ліквідаторами-пожежними – героями, які першими встали на захист людства від атомного лиха.

Розпочався захід з вступного слова, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління ДСНС України у Тернопільській області підполковник служби цивільного захисту Ігор Паук. Він подякував ліквідаторам за неоцінений людський подвиг, мужність, героїзм і відвагу.

Поділився своїми спогадами щодо тих трагічних подій ветеран пожежної охорони, полковник внутрішньої служби у відставці Зеновій Бицка: «Разом із іще сімома офіцерами нам доводилося під Скалатом навчати 300 військовозобов`язаних мешканців області пожежегасінню, проведенню дезактивації території та приміщень атомної станції. Спочатку люди сприймали це як своєрідні ігри, та коли дізналися, що це не просто військові збори, а справжня підготовка до поїздки в Чорнобиль, почали навіть утікати. Тож міліціонерам довелося охороняти їх у наметах. Через три дні наші краяни приїхали в Іванківський район. Люди забували про невидиму небезпеку: ходили без шапок, респіраторів чи так званої тканини “Пєтрякова”. Мені тоді здалося, що це звичайнісінька бравада. Але насправді ліквідатори просто не усвідомлювали великого лиха, їм ніхто навіть про елементарний захист нічого не казав. Дехто зранку виходив на перекладину, щоб підтримувати фізичну форму, та вже за тиждень ставав ще кволішим. Дозиметри та засоби захисту були досить примітивними. Наші дозиметри давали про себе знати лише тоді, коли було вже понад 10 рентген. А ось японці спонсорську допомогу надали, так їхня «таблетка» сигналізувала, коли було тільки два рентгени».

Далі учасники ліквідації Аварії на ЧАЄС отримали грамоти та цінні подарунки від Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України, а також Управління ДСНС України в області.

Завершили захід – реквієм переглядом документального фільму «Випробовування часом», про трагічні події тих років.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ