Що варто знати мешканцям Тернопільщини про лептоспіроз

Що варто знати мешканцям Тернопільщини про лептоспіроз

12.12.15 13:43 0 594
Лептоспіроз - це зооантропонозне інфекційне захворювання з переважним ураженням печінки, нирок, нервової системи, яке супроводжується загальною інтоксикацією, гарячкою, жовтяницею, геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

Збудник - Leptospira interrogans. Дані мікроби вологолюбиві, у воді прісних водойм зберігаються до 1 місяця, у вологому ґрунті - до 10 місяців.

Природним резервуаром збудників є різні дикі гризуни (щурі, полівки, миші), свійські та промислові тварини (ВРХ, свині, собаки, песці, нутрії).

Тварини хворіють на лептоспіроз або переносять його безсимптомно, виділяючи збудників із сечею та забруднюючи довкілля. Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей.

Основний механізм передачі - фекально-оральний, який реалізується переважно водним шляхом (пиття води з водойм, заковтування її під час купання). Можливе зараження при вживанні продуктів, забруднених виділеннями гризунів (переважно овочів і фруктів, зрідка - молока чи м'яса). Трапляється й контактне зараження при догляді за хворими тваринами, їх забої, у разі покусу інфікованими гризунами чи іншому пошкодженні шкіри.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність. Виникають як спорадичні, так і групові випадки захворювання. Сприйнятливість загальна, однак частіше хворіють працівники сільськогосподарських підприємств, робітники м'ясокомбінатів, каналізаційних мереж, рибалки, мисливці та ін.

Інкубаційний період захворювання від 1 до 20 діб, частіше - 7-14. Для лептоспірозу характерний поліморфізм клінічних проявів, що ускладнює своєчасну діагностику та веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

В епідемічному осередку здійснюють:

- термічну обробку води й харчових продуктів перед вживанням;

- одномоментну дератизацію на об'єктах і територіях;

- відлов та лабораторне дослідження мишовидних гризунів;

- при наявності тварин - ветеринарно-санітарні заходи.

Провідне місце займає дотримання правил особистої гігієни. Людям, які ведуть домашнє господарство рекомендовано працювати в рукавицях, під час роботи не приймати їжу, не палити, після закінчення роботи - ретельно мити руки з милом.

Після перенесеної хвороби залишається стійкий типоспецифічний імунітет, проте можливі повторні випадки, спричинені тим самим (дуже рідко) або іншим сероваром лептоспір.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ