На Тернопіллі послугами обласної служби зайнятості скористались понад 1000 осіб з обмеженими можливостями

На Тернопіллі послугами обласної служби зайнятості скористались понад 1000 осіб з обмеженими можливостями

15.12.15 10:31 0 611
Брифінг директора Тернопільського обласного центру зайнятості Петра Химейчука за підсумками роботи служби зайнятості області упродовж січня-листопада 2015 року відбувся у Будинку праці.

У брифінгу взяли участь заступник директора ОЦЗ Олександра Островська, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Валентина Нікуліна, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Наталія Косенко, начальник відділу організації профорієнтації Тетяна Білінська, начальник відділу організації профнавчання Наталія Брич.

«За 11 місяців 2015 року послугами служби зайнятості Тернопілля скористались 56447 осіб, з них 35084 - мали статус безробітного, - повідомив очільник обласної служби зайнятості. - За сприяння місцевих центрів зайнятості роботою забезпечено 23357 осіб, з них 10653 безробітних. 387 отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцям витрат єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 433 безробітних. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено майже 4,9 тисячі осіб, з них понад 1,3 тис. осіб працевлаштовано на постійні місця праці. Проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 4154 безробітних . Завершили навчання 4031 особа, із них 3685 вже працевлаштовані. Для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці тих, кому понад 45 років, 52 краянам видано безкоштовні ваучери на профнавчання».

Петро Химейчук також зазначив, що нині одним із пріоритетних завдань служби є надання соціальних послуг переселенцям та демобілізованим учасникам АТО, особам з інвалідністю.

До базових центрів зайнятості області у пошуках роботи з березня 2014-го до 3 грудня 2015 року звернулось 479 вимушено переміщених осіб. 196 переселенців працевлаштовано, з них: 3 особи - за рахунок виплати компенсацій роботодавцям у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та 1 - з компенсацією роботодавцю витрат на оплату праці; 26 проходили професійне навчання, 39 були залучені до тимчасової зайнятості. На 03.12.2015 на обліку ще продовжують перебувати 54 внутрішньо переміщені особи зі статусом безробітного. Для них продовжується пошук місць праці.

За сприянням у працевлаштуванні в центри зайнятості Тернопільщини звернулися 543 демобілізованих військовослужбовці, які брали участь в антитерористичній операції. Вдалося знайти роботу 83-м колишнім воїнам, з них 38 – отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності та 2 особи працевлаштовані за умови компенсації роботодавцям фактичних витрат єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Проходили професійне навчання 32 особи, 8 - брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру. На 01.12.2015 на обліку перебуває 418 демобілізованих військовослужбовців, для яких продовжується пошук роботи.

Доповідач також розповів, що на 1 грудня 2015-го на обліку в місцевих центрах зайнятості перебувало 10410 безробітних. Допомогу по безробіттю отримували 8460 безробітних. Середній розмір такої допомоги становить 1208,9 грн.

«Складна політична й економічна ситуація в державі негативно впливають на ринок праці. Його основною проблемою залишається недостатня кількість вільних робочих місць і вакантних посад з гідними умовами та оплатою праці, - пояснив Петро Химейчук. - Протягом січня-листопада 5689 роботодавців Тернопілля поінформували службу зайнятості про наявність 33336 вільних робочих місця та вакансій. До слова, лише 5,1% вакантних посад були із заробітною платою, що вища за середню по області. На 1 грудня 2015 року актуальними залишалися 1444 вакансії, зокрема, для робітників – 810, для службовців – 520, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки, – 114. На одне вільне робоче місце в середньому по Тернопіллю претендувало 7 безробітних».

У січні-листопаді 2015 року послугами центрів зайнятості Тернопільщини скористались 1076 осіб з обмеженою працездатністю. Працевлаштовано 368 осіб, з них 295 - мали статус безробітного. Для започаткування власної справи 13 безробітним з інвалідністю виплачено одноразово допомогу по безробіттю. За спрямуванням служби зайнятості 82 інваліда проходили професійне навчання, 58 - брали участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

За станом на 01.12.2015 на обліку у центрах зайнятості області перебувало 310 безробітних осіб з обмеженими фізичними можливостями. Для них продовжується пошук підходящої роботи. Однак, труднощі у працевлаштуванні зазначеної категорії громадян виникають у зв'язку з тим, що роботодавці переважно створюють для інвалідів робочі місця з низьким рівнем оплати праці.

У центри зайнятості Тернопільщини уже звернулось 7 учасників АТО з інвалідністю. З них 3 - працевлаштовано за сприяння служби зайнятості, 1-му – виплачено одноразову допомогу по безробіттю для започаткування власної справи; 4 - перебувають на обліку у центрах зайнятості. Їм продовжується пошук роботи.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ