Рятувальники нагадали івано-франківцям правила поводження із піротехнічними засобами

Рятувальники нагадали івано-франківцям правила поводження із піротехнічними засобами

16.12.15 13:04 0 545
У багатьох із нас дитячі спогади про Новий рік асоціюються із міріадами різноколірних вогнів, котрі спалахують у нічному небі. Саме салюти та феєрверки додають новорічним і різдвяним святам чарівної неповторності.

Прилавки івано-франківських магазинів буквально вгинаються від піротехнічних виробів. Вибір дуже широкий – на будь-який смак та гаманець. Та чи безпечні ці товари у використанні?

У ці зимові дні рятувальники посилюють масово-роз’яснювальну роботу серед населення, проводячи бесіди та розповсюджуючи тематичні листівки для того, щоб уникнути прикрих інцидентів під час святкування Нового Року та Різдва Христового. Вони пояснюють людям: якщо вже використовуєш піротехніку, зобов’язаний робити це грамотно. Насамперед, слід купувати такі засоби лише у сертифікованих магазинах. Придбавши салюти чи феєрверки у спеціалізованих відділеннях магазинів, покупці тут же отримують детальний інструктаж щодо умов їхнього зберігання, транспортування, відстрілу та утилізації. Саме тому івано-франківці вважають за краще купувати піротехнічні вироби у торгівельних центрах. А підприємці усвідомлюють – відповідальність за якість та безпеку цього особливого товару несуть саме вони. А тому й поводяться відповідно: не продають піротехніку особам до 18 років, виставляють на вітринах лише муляжі без порохового заряду, а справжні вироби зберігають, згідно законодавства, на верхніх поверхах торгівельних центрів. На кожен виріб є сертифікати якості та відповідності, а місця продажу обладнані первинними засобами пожежогасіння.

Особливе занепокоєння у рятувальників викликає піротехніка побутового призначення, яка продається на стихійних ринках і є несертифікованою. Її, зазвичай, купують пересічні громадяни, також часто її можна побачити і в дитячих руках. Як правило, люди, користуючись піротехнічними виробами, не читають інструкцій із застосування. Це нерідко призводить до непередбачуваних ситуацій: палаючі ракети залітають на балкони квартир, розбивають шибки вікон у будинках. Часто внаслідок необережного поводження з петардами трапляються нещасні випадки, під час яких чимало людей, а особливо дітей, отримують травми очей, опіки рук, і, на жаль, тільки тоді роблять належні висновки. На івано-франківських ринках, принаймні поки що, жодних піротехнічних виробів не продають. Продавці стверджують: попит на дешеву піротехніку справді існує, однак її сумнівна якість розохочує підприємців реалізовувати такий товар.

Управління ДСНС в Івано-Франківській області рекомендує громадянам бути вкрай обережними при використанні піротехнічних засобів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Ужгородщині державі ...

КОМЕНТАРІ