На Тернопіллі акредитацію пройшов Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій

На Тернопіллі акредитацію пройшов Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій

17.12.15 08:08 0 887
Акредитацію пройшов Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій, чи не єдиний в Україні санаторій, який приймає дітей віком до трьох років зі складними недугами опорно-рухового апарату.

Проведено акредитацію Заліщицького обласного комунального дитячого санаторію за участі директора департаменту охорони здоров'я ТОДА Володимира Богайчука, головних обласних спеціалістів департаменту охорони здоров'я зі спеціальності “хірургія”, “педіатрія”, “акушерство-гінекологія”, “медстатистика”, а також головного лікаря Заліщицького обласного комунального дитячого санаторію Петра Буринюка.

Нагадаємо, акредитація в сфері охорони здоров'я є програмою, спрямованою на підвищення якості, при цьому основною складовою програми служить зовнішня оцінка й установлені стандарти.

У розмові з директором департаменту охорони здоров'я ТОДА Володимиром Богайчуком, Петро Павлович повідомив, що “Заліщицький санаторій є чи не єдиним в Україні, який приймає дітей віком до трьох років зі складними недугами опорно-рухового апарату”.

Зараз цей заклад по праву вважають одним із кращих на Тернопільщині, де проводять лікування і реабілітацію артритів, остеохондрозів, сколіозів, ДЦП, неврологічних та серцево-судинних захворювань у дітей. При санаторії діє реабілітаційний центр, який відомий не лише в Тернопільській області, а й далеко за її межами.

Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій розрахований на 100 ліжок, із них 50 – ревмокардіологічних, 30 – пульмонологічних та 20 – сумісного перебування матері і дитини.

За словами головного лікаря санаторію, “функціонує санаторна школа I-II ступенів, де діти шкільного віку лікуються без відриву від навчання. Залежно від форми захворювання, дитина може перебувати на лікуванні як 21 день, так і цілу шкільну чверть, а при необхідності і більше. Діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, інколи проводять тут увесь шкільний рік. Незважаючи на те, що санаторій розрахований на сто ліжко-місць, завжди тут перебувають на лікуванні більше дітей. На лікування приїжджають батьки з дітками не лише з області, а й з різних регіонів України”.

У лікуванні застосовують іпотерапію, стандартний комплекс реабілітаційних процедур, а саме - аплікації із болота, привезеного з Куяльника, трав'яні ванни, релаксації у соляній печері, гідромасажі, а також так звану "теплову релаксацію", розробником якої, власне є Петро Буринюк і завідуюча реабілітаційним центром Юстина Мельник. Саме “теплову релаксацію” як нову технологію лікування ДЦП діток випробовують у Заліщицькому дитячому санаторії з 2007 року.

- У кожної дитини, яка у нас побувала, спостерігаються позитивні зміни у здоров'ї, - додав Петро Буринюк. - Дітки з дитячим церебральним паралічем починають тримати голову, сидіти і навіть ходити. Є діти, котрі пройшли лікування, про яких ніколи не скажеш, що вони хворіли цією важкою хворобою.

Про якість медичної допомоги у санаторії свідчить той факт, що тут завжди велелюдно.

Нагадаємо, що за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок в організацію відновного лікування населення області, учасників АТО та членів їх сімей головний лікар Заліщицького обласного комунального дитячого санаторію Петро Буринюк був відзначений грамотою, яку вручили голова Тернопільської облдержадміністрації та директор департаменту охорони здоров'я ОДА під час засідання колегії департаменту охорони здоров'я цьогоріч у квітні.

В рамках акредитації визначено відповідність організаційних і технологічних процесів в дитячому санаторії встановленим стандартам, а також дано відповідні рекомендації.

Довідково

Заліщицький санаторій заснований у 1947 році як протитуберкульозний на базі трьох розрізнених віл, у яких за Польщі відпочивало й оздоровлювалося заможне панство : вілли "Аріадна" (відпочивали польські політики, відомі українські діячі); вілли "Ірена" (оздоровлювалися вагітні жінки і матері з маленькими дітьми); вілли "Київ" (оздоровлювалися студенти).

Гідно пошановуючи кліматичні переваги місцевого курорту поляки спорудили в довоєнний час залізничне сполучення за маршрутом Варшава-Заліщики.

Під час Другої світової війни "Київ" згорів, згодом на його місці збудували добротний корпус, у якому нині міститься школа I-II ступенів і центр реабілітації дітей-інвалідів. У віллі “Аріадна” розташований спальний корпус і харчоблок, в “Ірені” - адмінкорпус.

у Заліщицькому обласному комунальному дитячому санаторії працюють 6 лікарів, 26 медсестер, 21 педагог.

Прес-служба ДОЗ ТОДА

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Антикорупційний сервіс ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ