Німецький досвід децентралізації на Житомирщині.

Німецький досвід децентралізації на Житомирщині.

18.12.15 12:08 0 515
У Житомирі 17 грудня, представники місцевого самоврядування та виконавчої влади знайомилися з німецьким досвідом децентралізації та об'єднання територіальних громад.

За "круглим столом" на тему «Необхідність проведення реформи децентралізації в Україні» перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко розповів, що у Німеччині були такі ж проблеми, з якими стикнулася Україна: напівзруйновані малокомплектні школи та дитячі садки, недостатній підвіз дітей до навчальних закладів, фінансові питання, державна допомога тощо. після проходження складного шляху децентралізації, Німеччина може ділитися своїм досвідом з українцями.

Німецький консультант з питань децентралізації Олівер Ерет та спеціаліст з питань державних фінансів німецького товариства міжнародного співробітництва Роман Іванов найближчим часом відвідають Новоград-Волинський та Коростенський райони, м. Іршансь, щоб подивитися, як відбувається процес децентралізації на Житомирщині. Геннадій Дмитренко порадив присутнім представникам районів запрошувати німецьких колег до себе, аби ті могли поділитися своїм досвідом, порадити та вказати на сильні і слабкі місця.

Німецький консультант з питань децентралізації Олівер Ерет зазначив, що реформа децентралізації у Німеччині була побудована таким чином, щоб слабші території отримували допомогу від фінансово сильніших, аби люди з тих місць не виїжджали.

Федеральна земля Баден-Вюртемберг була у схожій ситуації з Житомирщиною 40 років тому. Вона мала тоді 10 млн мешканців і 3500 територіальних громад. На там приживає близько 11 млн людей, які об'єднані у 1100 громад.

Спочатку громади об'єднувалися добровільно, держава їм надавала свою фінансову підтримку на ремонт шкіл, дитячих садків, будування спортзалів та розвиток інфраструктури. Ті громади, які не захотіли об'єднуватися, з часом об'єднали відповідно до судових рішень та на законодавчому рівні.

Після утворення громад ще довгий час відбувалися «шліфувальні» роботи, приймалися відповідні законодавчі акти, передавалися повноваження на місця. Проте, як зазначив Олівер Ерет, після 40 років такої роботи можна з упевненістю сказати, що це був успішний рецепт реформи територіальних громад.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ