На Тернопільщині стартувала операція «Новорічна ялинка 2016»

На Тернопільщині стартувала операція «Новорічна ялинка 2016»

19.12.15 09:39 0 565
З наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок. Адже кожного року в цей час спостерігаються непоодинокі факти їх самовільних порубок.

До Державної екологічної інспекції у Тернопільській області надійшло Окреме доручення від голови Державної екологічної інспекції України по організації та проведенні операції «Новорічна ялинка» та розпорядження Тернопільської обласної державної адміністрації від 30 листопада 2015 року «Про впорядкування реалізації ялинок та запобігання незаконному вирубуванню хвойних насаджень у передноворічний період 2016 року», виданого на виконання вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про рослинний світ», з метою посилення державного контролю за охороною лісів на території нашої області.

Працівниками Державної екологічної інспекції у Тернопільській області розроблено план заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від самовільних рубок у передноворічні дні 2016 року, який узгоджено з Державними лісокористувачами та правоохоронними органами.

В області створені рейдові групи з працівників екологічної інспекції, Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства та Головного управління УМВС в Тернопільській області для виявлення фактів незаконного вирубування ялинок у лісах, придорожніх смугах та в населених пунктах області.

Державна екологічна інспекція закликає усіх дотримуватись природоохоронного законодавства, адже згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід (ст.. 65)у лісі тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн.

Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Також знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об'єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об'єктами озеленення (згідно ст.153)- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти (170) до тридцяти (510) неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від тридцяти (510) до п'ятдесяти (850) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Інспекція попереджає, що за порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

А для тих, хто все ж таки вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст.246 КК України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців чи обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк , з конфіскацією незаконно добутого.

Окрім того, за кожне незаконно зрубане дерево нараховуються збитки, відповідно:

-на територіях ПЗФ:

Діаметром до 10 см. - 246 грн,

10,1-14 см.- 429 грн.

-у лісах:

до 10 см.-126 грн.

10,- 14 см. -222 грн.

-у межах населених пунктів:

до 6 см. – 800 грн.

6,1- 10 см.- 1152 грн.

10,1- 14 см. – 1500 грн.

Найважливішою частиною новорічного декору є ялинка, тому в нашому місті буде організовано виїзну закону торгівлю новорічними красунями. Таким чином ми зможемо уникнути понівечення насаджень та завданих значних збитків для навколишнього природного середовища.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: житель ...
Наступна новина: Вінничина: головний ...

КОМЕНТАРІ