Закарпаття: офіс реформ взяв участь в заходах Інформаційного дня Рамкової платформи ЄС «Горизонт 2020». Орієнтуючись на синергію реформних змін і наукових досліджень на сільських територіях

Закарпаття: офіс реформ взяв участь в заходах Інформаційного дня Рамкової платформи ЄС «Горизонт 2020». Орієнтуючись на синергію реформних змін і наукових досліджень на сільських територіях

20.12.15 15:13 0 624
На запрошення Ужгородського національного університету експерт Офісу реформ Олег Лукша взяв участь в заходах Інформаційного дня Рамкової платформи ЄС «Горизонт 2020» у м. Ужгороді 18 грудня 2015 року. Зв'язок інформаційно-консультаційного заходу, покликаного стимулювати і підтримувати прикладні наукові дослідження в Україні у співпраці з науковцями ЄС з децентралізацією і реформами місцевого самоврядування прослідковується доволі чітко. Справді, в Ужгородському національному університеті уже в минулі роки у 7-й Рамковій програмі були напрацьовані вагомі наукові результати і досвід співпраці з науковими інституціями та бізнесом країн ЄС по напрямкам, які в нинішній Рамковій платформі ЄС «Горизонт – 2020» представлені її пріоритетами «Здоров'я, демографічні зміни та добробут», а також «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка». Одним із керівником міжнародного консорціуму науковців по цих напрямках виступає професор УжНУ, доктор біологічних наук Надія Бойко. Оскільки майбутні міжнародні консорціуми науковців в рамках РП «Горизонт – 2020» повинні включати і малі та середні підприємництва чи фермерські господарства, які впроваджуватимуть напрацювання вчених у практику і виробництво, то ця обставина є ключовою і для інноваційного місцевого економічного розвитку сільських територій, який здійснюють саме суб'єкти малого і середнього підприємництва та фермерства. Цілком очевидно, що процеси реформного об'єднання територіальних громад у спроможні найбільше зачіпають якраз сільські території, якісно покращуючи принципи і систему муніципального управління їх розвитком, включаючи й зняття бар'єрів у вирішенні питань земельних відносин, реалізації інвестиційних проектів, підтримки бізнесової діяльності і фермерства, прискорення впроваджень інновацій і технологій, вирішення екологічних проблем природокористування тощо. При такій постановці питання інноваційного економічного розвитку сільських територій реформне покращення системи муніципального управління, діючи одночасно з масштабними проектами Рамкової платформи ЄС «Горизонт - 2020», можуть дати потужний синергетичний ефект і надзвичайно позитивно вплинути на розвиток сільських територій Закарпаття.

Адже вирощена і перероблена тут харчова чи оздоровчо-лікувальна продукція відповідатиме не лише критеріям інноваційних розробок, але й високим стандартам якості ЄС. І враховуючи, що Угода про асоціацію України з ЄС уже повноцінно діятиме у 2016 році, то завойовувати європейські ринки стане значно звичнішою і, головне, вигідною справою. А в перспективі – створить тисячі робочих місць.

Втім, ми лише на початку цього стратегічно важливого шляху досягнення конкурентоспроможності та інноваційності економічного розвитку, що є одним із пріоритетів стратегії розвитку Закарпаття 2020 до року. І щоб рухатись по цьому шляху, потрібні не лише висококваліфіковані і активні науковці та підприємці, але й вдосконалена система якісної освіти XXI століття: від загальноосвітніх шкіл – до університетів і коледжів та закладів професійно-технічної освіти. Реформа місцевого самоврядування якраз і закладає передумови доступу мешканців сільських громад до сучасної і якісної базової освіти. Без такої реформи села приречені на деградацію і занепад – як у вимірі людського потенціалу, так і якості та рівня життя.

Офіс реформ у Закарпатській області

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: У Хмельницькій області з ...

КОМЕНТАРІ