Вінниччина займає перше місце в Україні щодо кількості ідентифікованих та зареєстрованих тварин (+фото)

Вінниччина займає перше місце в Україні щодо кількості ідентифікованих та зареєстрованих тварин (+фото)

22.12.15 15:58 0 526
Про це проінформував начальник служби державної ветеринарної медицини області Григорій Сидорук, звітуючи на апаратній нараді в голови ОДА про роботу служби.

Окрім того, Григорій Сидорук повідомив про роботу, яка ведеться в області для забезпечення епізоотичного благополуччя та безпечності харчових продуктів.

За його словами, в області здійснюються протиепізоотичні, лікувальні, лабораторно-діагностичні, радіологічні заходи за рахунок коштів державного бюджету. Так, зокрема, здійснюються заходи з профілактики та ліквідації сказу, лейкозу, віспи, класичної чуми свиней, африканської чуми свиней, ящуру, блутангу, скрепі овець, ньюкаслської хвороби, бруцельозу, лептоспірозу, сапу, сибірки, туберкульозу, трихінельозу, грипу птиці, губчастої енцефалопатії, чуми врх, міксоматозу, хвороби Ауєскі, геморагічна хвороба кролів, сальмонельозу та деяких інших.

Значна увага приділяється проведенню лабораторно-діагностичні досліджень таких заховрювань, як сказ, сибірка, бруцельоз, лейкоз, лептоспіроз, трихінельоз, туберкульоз, сап, правець, некробактеріоз, емкар, пастерельоз, сальмонельоз, лістеріоз, хламідіози, грип, ящур, ньюкасла, чума віспа, везикулярна хвороба, інан, паратуберкульоз, губчастоподібна енцефалопатія, брадзот, інфекційний епідидиміт, інфекційний метрит, ірт, ринопневмонія, аденовірусна інфекція, рикетсійний кон'юнктивіт, катаральна гарячка, гнилець бджіл, токсикози риб, деякі паразитологічні дослідження.

За словами Григорія Сидорука, службою ветеринарної медицини області протягом 11 місяців 2015 року проведена значна робота по здійсненню лабораторних та моніторингових досліджень, щеплень та обробок тварин в господарствах всіх форм власності, що дало змогу утримувати епізоотичну ситуацію стабільною та контрольованою.

Ветеринарно-санітарні заходи щодо діагностики, профілактики, боротьби та ліквідації хвороб тварин і птиці здійснюються відповідно до чинних інструкцій стосовно даних захворювань. За останні 5 років досліджено на туберкульоз 1 млн. 694 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі за 11 місяців 2015 року 297,5 тис. голів, із них в господарствах населення 148,1 тис. голів. Кількість виявлених реагуючих тварин за п'ять останніх років становить 5 058 голів, протягом поточного року виявлено 929 реагуючих, в тому числі лише 9 голів в господарствах громадян.

За останні 5 років досліджено на лейкоз 1 млн. 410 тис. голів великої рогатої худоби та виявлено 7 630 голів реагуючих тварин. За 11 місяців 2015 року досліджено 246,7 тис. голів, в т.ч. в господарствах населення 136,4 тис. голів, виявлено всього 1 716 голів реагуючої худоби, в тому числі в господарствах населення – 1 200 голів.

Проводиться значна робота з профілактики лейкозу великої рогатої худоби.

Якщо в 2000 році реєструвалось 203 господарства неблагополучні по лейкозу, то протягом останніх п'яти років зареєстровано по 1 неблагополучному в 2013 та 2014 роках.

За ініціативою державної служби ветеринарної медицини Вінниччини, користувачами мисливських угідь за п'ять останніх років відстріляні 7 536 голів лисиці червоної, як основного носія збудника сказу. Протягом цього року - 885 голів. Біоматеріал від усіх відстріляних лисиць досліджений в Вінницькій регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини.

За період із 2011 року по 01.12.2015 року здійснено 1 млн. 677 тис. профілактичних щеплень домашніх тварин проти сказу. За словами керівника служби державної ветеринарної медицини області, завдяки ефективному здійсненню антирабічних заходів кількість випадків захворювання на сказ за останні п'ять років значно зменшилась. За 11 місяців поточного року вакциновано 124,1 тис. собак та 88,5 тис. котів.

Григорій Сидорук також зауважив: «Із хворими на сказ тваринами в поточному році контактувало 73 людини. Вчасно і якісно проведені заходи дозволили врятувати кожному з них життя».

Значна робота ветслужбою області проводиться аби унебезпечити появу вірусу африканської чуми на території області. Так, зокрема, з початку року Вінницькою регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини проведені моніторингові дослідження біологічного матеріалу від 153 свиней на наявність вірусу африканської чуми, в тому числі: сільгосппідприємства – 70; господарства населення – 18; дикі кабани – 65.

Значна увага приділяється ветеринарно-санітарній експертизі, так як це є одна із важливих ланок в структурі ветеринарної медицини, яка забезпечує контроль якості сировини та харчової продукції тваринного походження на забійних пунктах господарств, бойнях, м'ясо-, рибо-, молокопереробних підприємствах, холодильниках, а на ринках і рослинного походження.

Лабораторно-діагностичну роботу в області здійснюють Вінницька регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини та 9 міжрайонних державних лабораторій ветеринарної медицини: Барська, Бершадська, Гайсинська, Козятинська, Немирівська, Тульчинська, Хмільницька, Шаргородська та Ямпільська. За 11 місяців 2015 року Вінницькою регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини було проведено 370 409 досліджень – отримано 2 854 позитивних результати, в т.ч. 64 173 дослідження сировини та готової продукції – отримано 7 позитивних результатів та 81 776 досліджень кормів – отримано 67 позитивних результатів.

Для налагодження якісної та оперативної роботи в області щодо ідентифікації та реєстрації тварин, то районними та міськими державними лікарнями ветеринарної медицини області укладені угоди з Державним підприємством «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» про проведення ідентифікації і реєстрації тварин, видачу матеріалів і засобів для проведення робіт з ідентифікації, надання права доступу та використання лікарнями інформаційної системи Єдиного державного реєстру тварин з метою внесення даних про реєстрацію тварин, їх переміщення, забою, загибелі(падежу) та утилізації.

«Проведені заходи сприяли значному прискоренню процес ідентифікації тварин.

На сьогоднішній день в області ідентифікацією тварин займаються 263 спеціалісти районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини. За 11 місяців 2015 року в господарствах всіх форм власності було ідентифіковано: великої рогатої 52 779 голів, в тому числі: по юридичних особах - 32 783 голови та фізичних - 19 996 голів; свиней - 79 178 голів; коней - 269 голів; овець та кіз – 319 голів. Це є найкращий показник в Україні» - відзначив Григорій Сидорук.

Презентация ГУВМ 21.12.15_3.pptx









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Цьогоріч ...
Наступна новина: У співфінансуванні міської ...

КОМЕНТАРІ