Офіс реформ взяв участь у відзначенні 25-річчя відродження Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта». Підтримана пропозиція утворення неформального Дискусійного клубу «Закарпаття – XXI століття»

Офіс реформ взяв участь у відзначенні 25-річчя відродження Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта». Підтримана пропозиція утворення неформального Дискусійного клубу «Закарпаття – XXI століття»

22.12.15 13:07 0 603
19 грудня 2015р. експерт Офісу реформ був запрошений і взяв участь у заходах з нагоди відзначення 25 річчя відродження Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта», які відбулись у Народному Домі «Просвіти» у м. Ужгороді. Як відомо товариство «Просвіта» було утворене і активно діяло ще під час входження Закарпаття до складу Чехословаччини у 20-і – 30-і роки минулого століття аж до окупації краю Угорщиною у 1939 році.

На зібрані від пожертвувань закарпатців кошти був збудований і відкритий ще у 1928 році просторий Народний Дім «Просвіта», який став центром поширення на Закарпатті української культури та ідей створення національної держави. Радянська влада розмістила тут Будинок офіцерів Червоної армії, але зусиллями громадських активістів на початку 90-х років будівлю було повернуто до відродженої «Просвіти».

Під час відзначення ювілейної для Крайового товариства «Просвіта» дати в перемовинах експерта Олега Лукші та голови Товариства, доктора історичних наук Павла Федаки, завідувача кафедри політології і державного управління УжНУ, доктора політичних наук, професора Маріана Токаря досягнуто домовленості про утворення неформального Дискусійного клубу «Закарпаття – XXI століття». Однією з головних цілей Клубу стане регулярне, 2 рази на місяць відкрите громадське обговорення питань впровадження реформних змін на Закарпатті за участі провідних експертів, науковців і громадських діячів краю. Найперше – впровадження найголовнішої реформи в історії незалежної України – децентралізації і зміни системи територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою.

Утворення і організація Дискусійного клубу «Закарпаття – XXI століття» більш ніж актуальне. Систематичні зібрання інтелектуальної еліти Закарпаття в цей непростий для країни і краю час мають стати вагомим доповненням до епізодичних заходів і круглих столів, які влаштовуються зазвичай заїжджими виконавцями різних грантів з м. Києва.

Дискусійний клуб давно перебував і в планах коаліційного об'єднання громадських організацій та науковців «Реформи задля гідного життя».

Офіс реформ у Закарпатській області

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині поліція ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ