Фінансування ЄБРР на суму €14 млн. зробить Чернівці більш енергоефективним містом

Фінансування ЄБРР на суму €14 млн. зробить Чернівці більш енергоефективним містом

23.12.15 10:38 0 574
Чернівецький міський голова Олексій Каспрук та директор КП “Чернівцітеплокомуненерго” Олександр Меленчук підписали у Києві угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про співпрацю щодо проекту модернізації систем теплопостачання.

Завдяки реалізації проекту у місті покращаться послуги централізованого теплопостачання, зменшиться споживання газу, стане можливим перехід на біомасу у Чернівцях.

«Це дуже важливий крок для нашої громади на шляху до енергоефективності і енергонезалежності, – зазначив Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – За досить короткий час ми зробили багато важливого – підписали угоду мерів, затвердили план сталого енергетичного розвитку, тепер прийшов час перейти до реалізації практичних завдань. Для нас це перший досвід отримання муніципальних запозичень. Стоять певні виклики, адже частина нашої громади з певною пересторогою ставиться до отримання кредитного фінансування. Спільними зусиллями – спільно з банком, спільно з фондом, спільно з нашими партнерами ми реалізуємо цей проект настільки ж швидко, як швидко готували підписання цих документів. Переконаний, що вже за кілька років рівень комфорту у чернівецьких домівках значно покращиться. ми змінюємо одну із основних систем життєзабезпечення міста і приводимо її до європейських стандартів».

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля (E5P) та Фонд чистих технологій (ФЧТ) надають місту Чернівці пакет фінансування на суму до €14 млн. на покращення послуг централізованого теплопостачання. Проект сприятиме підвищенню енергоефективності, скороченню витрат та покращенню фінансового стану міського комунального підприємства теплопостачання «Чернівцітеплокомуненерго» («ЧТКЕ»).

Програма фінансування ЧТКЕ, що експлуатує 89 котелень та тепломережу протяжністю 100 км, включатиме у себе кредит ЄБРР на суму до €7 млн. та кредит ФЧТ на суму €3 млн. Крім цього, підприємство отримає інвестиційний грант на суму до €4 млн. від E5P, найбільшим донором якого є Європейський Союз. Ці кошти будуть використані на підвищення енергоефективності, скорочення втрат енергії та споживання електроенергії, а також покращення послуг централізованого теплопостачання. Досягненню цих цілей сприятиме запланований частковий перехід на біомасу.

Реалізація цього проекту також має призвести до значного (до 30%) скорочення споживання природного газу та викидів двоокису вуглецю (CO2).

Необхідна для підготовки та реалізації цього проекту технічна допомога у формі консультаційних послуг була надана Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA).

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 15 грудня 2015 р. Банк узяв зобов'язання щодо виділення понад €11,7 млрд. в рамках 354 проектів у країні.

Довідково:

Метою ЄБРР, що належить 64 країнам і двом міждержавним установам, є підтримка розвитку ринкової економіки та демократії у країнах від Центральної Європи до Центральної Азії. Відвідайте наш веб-сайт: www.ebrd.com

Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля (E5P) – мультидонорський фонд обсягом 180 млн. євро під управлінням ЄБРР, призначений для сприяння інвестиціям в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи. Фонд був створений за ініціативою Уряду Швеції під час її головування в Європейському Союзі у 2009 р. Кошти з Фонду E5P надаються додатково до кредитів на енергоефективність, які виділяються фінансовими організаціями, у тому числі Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, KfW, Північним інвестиційним банком, Північною екологічною фінансовою корпорацією та Групою Світового банку. Донорами Фонду E5P є ЄС та США, а також Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Швеція та Україна.

Фонд чистих технологій (ФЧТ) обсягом $5,5 млрд. надає країнам з середнім рівнем доходу надзвичайно пільгові ресурси на реалізацію проектів, що забезпечують демонстрацію, впровадження і передачу низьковуглецевих технологій у сферах відновлюваної енергетики, енергоефективності та екологічного транспорту.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ