У Львівській області рятувальники дбають про безпеку у храмах під час новорічних та різдвяних свят

У Львівській області рятувальники дбають про безпеку у храмах під час новорічних та різдвяних свят

23.12.15 12:38 0 553
22 грудня відбувся виїзний брифінг фахівців Головне управління ДСНС України у Львівській області щодо забезпечення пожежної безпеки храмів напередодні новорічних та різдвяних свят. На прикладі церкви Пресвятої Трійці рятувальники продемонстрували представникам ЗМІ правильність організації пожежної безпеки у релігійних спорудах.

Такі заходи проводяться з метою забезпечення належного стану пожежної та техногенної безпеки закладів культурної спадщини, зокрема, пам’яток архітектури, дерев’яних церков та своєчасного вжиття організаційних та практичних заходів, направлених на забезпечення пожежної та техногенної безпеки під час підготовки і проведення святкувань в період новорічних та різдвяних свят.

Начальник відділу нормативно-технічної роботи, контролю за системами протипожежного захисту та ліцензування Головного управління ДСНС України у Львівській області Орест Галонько розповів журналістам, що на території Львівської області функціонує 2062 релігійні споруди, з яких 739 є пам’ятками архітектури. З них 494 є пам’ятками дерев’яної сакральної архітектури.

Важливо зазначити, що чотири церкви у 2013 році включили до списку світової спадщини ЮНЕСКО: церква св. Юра у м. Дрогобичі, храм св. Духа в с. Потеличі, Жовківського району, Троїцька церква у м. Жовква та Церква Собору Пресвятої Богородиці у с. Матків, Турківського району.

Упродовж листопада-грудня цього року інспекторський склад ДСНС Львівщини вже традиційно здійснює планові перевірки стану протипожежного захисту та техногенної безпеки 176-ти культових споруд, які являються пам’ятками архітектури національного значення.

Рятувальник зазначив, що у період з 1991 року по теперішній час на території Львівської області виникло 100 пожеж в культових спорудах. Упродовж 2015 року виникло 7 пожеж, з яких знищено та пошкоджено три культових споруди, які являються пам’ятками архітектури місцевого значення, та одну – національного значення.

Найпоширенішими причинами виникнення пожеж у святинях є: коротке замикання електромережі, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електромереж чи електроприладів, систем опалення, або ж нехтування правилами безпеки при використанні відкритого вогню.

Нажаль, часто настоятелі храмів нехтують виконанням протипожежних заходів, опираючись при цьому на відсутність коштів чи інші причини. Таке нехтування правилами пожежної безпеки часто стає основним фактором виникнення пожеж та знищення святинь.

Орест Галонько під час брифінгу розповів: «До кінця поточного року фахівці Головного управління ДСНС України у Львівській області проводитимуть інструктажі щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки з обслуговуючим персоналом об'єктів, які будуть задіяні у проведенні Новорічних та Різдвяних свят. Також рятувальники поспілкуються із настоятелями культових споруд. Їм вручать пам’ятки «Про заходи пожежної безпеки в культових спорудах».

Про результати проведеної роботи рятувальники повідомлять районні державні адміністрації та керівників релігійних конфесій, аби усунути всі недоліки.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ