На Хмельниччині правила безпечної поведінки під час новорічних святкувань та зимових канікул

На Хмельниччині правила безпечної поведінки під час новорічних святкувань та зимових канікул

24.12.15 13:57 0 548
У зимовий період спостерігається тенденція до збільшення кількості надзвичайних ситуацій, особливо пожеж. Упродовж цих місяців виникає більше 40 % пожеж від загальної кількості, а загибель людей становить понад 70 % від загальної кількості жертв вогню. Аналізуючи дану ситуацію, встановлено, що домінуючою причиною виникнення пожеж з загибеллю людей на них є необережне поводження громадян з вогнем. У зв’язку з цим та з метою попередження пожеж під час новорічних святкувань, Головне управління ДСНС України в Хмельницькій області закликає вас не забувати про прості правила поведінки з піротехнікою, і тоді святкова новорічна ялинка та феєрверки принесуть у ваш дім лише радість.

ПРО ЯЛИНКУ

Сучасні синтетичні ялинки оброблені спеціальним розчином і виготовлені із пластмаси, яка не виділяє отруйних речовин при нагріванні. Цього не можна сказати про ялинки, випущені до 1985 року. Переконайтеся, що ваша штучна красуня безпечна. Для цього відщепніть шматочок пластмаси, з якої виготовлена ялинка, і підпаліть. Якість диму чи швидкість горіння безпомилково вкажуть на вогнестійкість та нетоксичність штучної ялинки: якщо спостерігаєте швидке спалахування або ж дим подразнює слизову носоглотки, краще придбати нову ялинку.

Скляні ялинкові прикраси бажано розмістити на недоступній для дітей висоті. Розкидаючи конфетті, пам’ятайте, що дитина може разом із повітрям випадково вдихнути стружки металу, і вони, потрапивши в дихальні шляхи, можуть викликати алергію або навіть призвести до летального випадку. Тому краще обійтися без блискучих, різнокольорових кружечків, використовуйте гірлянди.

Електрогірлянди бажано розвішувати також на недоступній для дитини висоті, оскільки її бажання провести «експерт-аналіз» вмісту кольорового вогника може закінчитися електричним шоком.

Якщо ви бажаєте прикрасити підніжжя ялинки ілюзією снігу, то використовуйте для цього тільки просочений вогнестійким розчином папір. Використовувати ж вату не рекомендується.

ПРО ПІРОТЕХНІКУ

Свічки, хлопавки, бенгальські вогні, ракети – обов’язковий атрибут Нового року. У зв’язку із загальною пристрастю до таких забав рекомендується враховувати наступне:

– купуйте піротехніку тільки в магазинах або спеціалізованих кіосках;

– зверніть увагу на термін зберігання виробу. Якщо він закінчився – краще утриматися від покупки.

Необхідно пам’ятати, що петарди мають небезпечний радіус дії від 0,5 м до 5 м. Не рекомендується підривати їх у приміщеннях, а також спостерігати за ними з близької відстані; дрібні частинки, які розлітаються, можуть пошкодити очі чи підпалити щось у квартирі. Пам’ятайте, що застосування петард поряд із маленькими дітьми взагалі недопустиме, оскільки це може призвести до розладу психіки дитини.

Необхідно бути дуже обережними при використанні бенгальських вогнів, особливо дітьми. Паличку з вогнем потрібно тримати на відстані витягнутої руки і не підносити близько до одягу, очей та ялинки.

Якщо ви хочете весело і без пригод зустріти Новий рік:

– встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів і побутових печей;

– не встановлюйте ялинку на стілець, табуретку, журнальний столик та ін.;

– поставте стовбур ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його;

– якщо ялинка засохла, викиньте її, тому що вона може спалахнути, як факел.

– не запалюйте на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди;

– не направляйте в її бік хлопавку;

– пам’ятайте: особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги, який може замкнути електрогірлянду;

– не забувайте: діти можуть перебувати біля ялинки з увімкненою гірляндою тільки у присутності дорослих, вимикайте її, коли виходите з кімнати;

– свічки закріпіть на твердій поверхні, не покритій скатертиною чи серветкою;

– покладіть неподалік від ялинки декілька паперових пакетів із піском, поставте ємність з водою, покладіть стареньку ковдру, приготуйте електричний ліхтарик;

– із метою запобігання виникненню пожежі можна обробити ялинку спеціальним вогнестійким розчином.

ДІЇ ПРИ ЗАГОРАННІ ЯЛИНКИ

При загоранні електрогірлянди негайно вийміть із розетки вилку електроприладу чи вимкніть автоматичні запобіжники в електросиловій. Зателефонуйте до Служби порятунку «101». Зваліть ялинку на підлогу, щоб полум’я не піднімалось угору, накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо це жива ялинка).

Синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи отруйні речовини. Гасити водою полімери, які горять, небезпечно, тому що можливе розкидання іскор і розплавленої маси. Не торкаючись до палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало і засипте піском.

До прибуття пожежних постарайтеся за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити розповсюдження вогню, накинувши на речі, які зайнялися від пожежі, цупку мокру тканину чи ковдру. Як і в інших випадках пожежі у квартирі, не відчиняйте вікна та двері, оскільки протяг більше роздме полум’я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте їх ззовні водою. Повідомте сусідів про виникнення пожежі та, якщо це необхідно, виведіть людей, присутніх у квартирі, в під’їзд.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Житомирщина: в області ...

КОМЕНТАРІ