Тернопілля: 543 демобілізовані військовослужбовці звернулися до центрів зайнятості області

Тернопілля: 543 демобілізовані військовослужбовці звернулися до центрів зайнятості області

24.12.15 12:34 0 560
У конференц-залі Будинку праці, що в м. Тернополі, відбулось чергове засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення – незалежного тристороннього органу у системі соціального партнерства при облдержадміністрації, до складу якого увійшли порівну представники виконавчої влади, професійних спілок та їх об'єднань, Об'єднання організації роботодавців Тернопільської області.

Директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук доповів присутнім про сприяння працевлаштуванню особам, які потребують додаткових гарантій на ринку праці – інвалідам та демобілізованим учасникам антитерористичної операції.

«Особам з обмеженими фізичними можливостями, які звертаються до служби зайнятості (а серед них є й учасники АТО), ми сприяємо у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації з урахуванням побажань цих людей. Організовуємо для них професійну підготовку, залучаємо до посильної тимчасової зайнятості, пропонуємо започаткувати власну справу, навчаємо роботі на комп'ютері, техніці пошуку роботи та самопрезентації, - повідомив Петро Химейчук. - Всі центри зайнятості Тернопільщини є доступними для осіб з інвалідністю. Встановлено пандуси чи сигнальні кнопки виклику спеціалістів, обладнано інформаційні кутки.

Цьогоріч послугами місцевих центрів зайнятості скористалися 1076 осіб з обмеженою працездатністю. 85 інвалідів пройшли профнавчання; 368 - вдалося працевлаштувати, 13 з них започаткували власний бізнес і з цією метою отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю. 11 безробітних інвалідів були забезпечені роботою з компенсацією роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. На 01.12.2015 на обліку перебуває 310 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Для них продовжується пошук підходящих місць праці».

Директор ОЦЗ зазначив, що адресними соціальними послугами в поточному році було охоплено й 7 інвалідів з числа демобілізованих учасників АТО. З них 3 вже закінчили навчання і працевлаштовані.

А загалом до центрів зайнятості області звернулися 543 колишніх воїна. 83 вже забезпечені місцями праці, з них 38 отримали допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. 32 демобілізовані учасники АТО проходили профпідготовку. На громадських та інших роботах тимчасового характеру працювали 8 осіб.

У даний час пошук роботи продовжується для 418 демобілізованих воїнів, які зареєстровані в базових центрах зайнятості. Труднощі щодо їхнього працевлаштування пов'язані з недостатньою кількістю вакансій з гідною оплатою праці, бажанням учасників АТО працевлаштуватись на вільні робочі місця з високою заробітною платою (понад 3 тис. грн). Частина з них, насамперед, потребує медичної та психологічної реабілітації. Лише третина опитаних демобілізованих готова негайно приступити до праці, кожен четвертий - через місяць і кожен третій – аж через півроку.

«Разом з тим, фахівці базових центрів зайнятості отримали у місцевих військкоматах списки загиблих учасників АТО з метою вивчення потреби сприяння у працевлаштуванні членам їх сімей. З 64-ох опитаних осіб 57 не мають потреби у працевлаштуванні (пенсія за віком, перебувають у трудових відносинах, займаються особистим селянським господарством). Із 7-ми осіб, які мали намір працювати, вже 5 за направленнями центрів зайнятості забезпечені роботою, 2 - планують звернутись в службу зайнятості за сприянням у пошуку підходящого місця праці», - доповів директор ОЦЗ.

Петро Химейчук запропонував внести у протокол засідання рекомендації для органів влади та місцевого самоврядування: забезпечити інформування роботодавцями місцевих центрів зайнятості про наявність вакансій з належною оплатою праці для працевлаштування осіб з інвалідністю та демобілізованих учасників АТО; рекомендувати роботодавцям при встановленні нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю співпрацювати з базовими центрами зайнятості для врахування нозологій захворювань та рекомендацій медичних соціально-експертних комісій інвалідів, які шукають роботу; вживати заходів щодо соціальної, професійної та трудової реабілітації демобілізованих учасників АТО та членів їх родин.

Про ініціювання місцевим органам самоврядування та районним державним адміністраціям розглянути питання щодо надходження інвестицій, створення нових робочих місць, сприяння зайнятості населення доповів Василь Когут, завідувач відділу соціально-економічного захисту та правової роботи обласної ради профспілок.

Відтак, присутні вирішили рекомендувати місцевим органам самоврядування та РДА обговорити згадані питання; базовим центрам зайнятості налагоджувати співпрацю з органами місцевого самоврядування, райдержадміністраціями з метою працевлаштування безробітних на новостворені робочі місця; просити департамент сім'ї, молоді, фізичної культури та спорту ОДА і департамент економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ОДА внести зміни до статуту обласного молодіжного методичного центру, де передбачити навчання молоді написанню інвестиційних проектів з метою залучення коштів європейських фінансових інституцій для соціально-економічного розвитку Тернопільської області та в терміновому порядку подати внесені пропозиції для розгляду обласною радою.

Голова комітету Олег Караванський, голова Організації роботодавців Тернопільської області, зачитав лист голови правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 04.12.2015 №ДЦ-10-10/0/36-15 щодо взаємодії правління з координаційним комітетом сприяння зайнятості населення з метою консолідації зусиль у здійсненні політики зайнятості та пошуку інструментів реагування на виклики ринку праці та подачі пропозицій до відповідного плану спільних дій.

Також Олег Караванський ознайомив присутніх із проектом плану роботи обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення на 2016 рік, яким передбачено на засіданнях комітету розглянути аспекти практичного вирішення питань: виконання завдань державної та регіональних програм зайнятості населення, виведення економіки області з «тіні», легалізації трудових відносин, розвитку підприємництва та самозайнятості населення, професійного навчання безробітних та підвищення якості робочої сили, компенсації роботодавцям витрат на оплату праці переселенців, залучення інвестицій, збереження діючих і створення нових робочих місць.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі поліцейські ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ