В Тернопільському обласному онкодиспансері відкрили ендоскопічний кабінет

В Тернопільському обласному онкодиспансері відкрили ендоскопічний кабінет

24.12.15 09:04 0 589
22 грудня відкрито сучасний ендоскопічний кабінет, що знаходиться в новій поліклініці Тернопільського обласного онкодиспансеру під номером 22.

Як таких урочистостей не було, адже «діагностування та лікування пацієнтів є прерогативою онкологічної служби. Зовсім не рекламної. Життя, як і робота продовжуються». Саме так чітко та лаконічно у розмові з прес-службою зазначив головний лікар КУТОР «Тернопільський обласний комунальний клінічний онкологічний диспансер» Леонід Шкробот.

За його словами, «ефективність диспансерного контролю та онкологічної допомоги перш за все базується на першочергових обстеженні та діагностуванні».

- З кожним роком приріст онкологічної захворюваності становить 1,5-2 відсотки – зазначив головний лікар Леонід Шкробот. - В області - 23 тисячі пацієнтів з онкозахворюваннями, з них 12 тисяч - перебувають на обліку понад п'ять років. Однак відсоток запущеності онкологічних захворювань у пацієнтів є прогнозовано високим і на Тернопільщині, і по всій Україні. Він становить 18%. Відтак, постійна увага онкологів приділяється ранній діагностиці онкозахворювань та ефективності лікувально-діагностичного процесу.

Мені приємно, що за нинішніх кризових умов в державі знаходяться такі люди як директор ПП «Креатор-Буд» Ігор Гуда, яким небайдужі проблеми оснащення онкодиспансеру медобладнанням.

Між іншим, розробка спеціального інструментарію та використання при ентероскопічних втручаннях, R-методик тощо перетворили ендоскопію в самостійний розділ медичної науки з можливостями вивчення патогенезу і патофізіології захворювань, рішення діагностичних, тактичних і лікувальних завдань. Кваліфікована робота лікарів багатьох спеціальностей тепер неможлива без ендоскопічних методів.

До цього часу в обласному онкодиспансері ендоскоп був в наявності. Проте той факт, що дане обладнання було закуплено ще на початку 90-тих років і донедавна таки перебійно, з частими ремонтами слугувало – свідчить сам про себе.

Повний спектр сучасного обладнання, що в ендоскопічному кабінеті - фіброгастроскоп та фіброколоноскоп Pentax японського виробництва; освітлювач гастроскопа; освітлювач для колоноскопа; щипці біопсійні для гастроскопа (2шт.); петля для ендоскопічної поліпектомії; провідник для встановлення катетора для ентерального харчування; ендоскопічний електровідсмоктувач, а також прилади для перевірки ендоскопів на герметичність (2шт.) – вартували майже 800 тисяч гривень.

Окрім цього, також було закуплено необхідні хімічні засоби для очистки, дезінфекції і стерилізації даної ендоскопічної апаратури, а також для операційної.

- Ендоскопія являє собою одну з галузей практичної медицини – коментує лікар-ендоскопіст ендоскопічного кабінету поліклінічного відділення онкодиспансеру Лілія Семенюк. – Обладнання для ендоскопії багато в чому визначає якість і ефективність нашої роботи.

У тому, що таке інструментальне ендоскопічне обладнання, яке представлено безумовно пришвидшить обстеження пацієнтів та зменшить навантаження на лікаря переконана лікар-ендоскопіст.

Вона вкотре наголосила на важливості «своєчасного звернення громадян до фахівців, що дозволить якнайшвидше виявити хвороби шлунково-кишкового тракту та провести ефективне лікування, запобігти ускладненням хвороби, покращити стан здоров'я».

Директор департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук коментуючи з приводу відкриття ендоскопічного кабінету, в першу чергу подякував меценату за допомогу та співпрацю, а також висловив сподівання на подальшу спільну діяльність задля покращення здоров'я населення області.

- Хочу подякувати за хороші речі – продовжив Володимир Григорович. – Це є той позитивний момент, коли при недостатності фінансування галузі медицини, вкладаються колосальні інвестиції саме в здоров'я людей.

Очільник галузі охорони здоров'я області зазначив, що «департамент повністю підтримує меценатство та благодійництво в усіх його можливих проявах задля не лише матеріального оснащення медичних закладів області, а й для покращення надання медичної допомоги громадянам в умовах сьогодення».

Направду, чи не кожен ендоскопічний кабінет повинен бути не тільки добре технічно обладнаний, але в ньому необхідно раціонально розставити меблі, прилади та інструменти відповідно до характеру ендоскопічних втручань. Мало хто знає, що ендоскопічні кабінети незалежно від їх призначення повинні бути ізольованими, просторими, легко провітрюваними за допомогою штучної і природної вентиляції. Зручні для обробки та дезінфекції, мати підлоги з електроізоляційним покриттям, контури електричного захисту від радіації і оснащені необхідним обладнанням, що дозволяє проводити діагностично-лікувальні втручання.

Варто зазначити, що завдяки Ігорю Гуді обласний онкодиспансер днями отримав і сучасний кардіограф, який встановлений в кабінеті функціональної діагностики №21 та який оглянуто після відкриття ендоскопічного кабінету.

Нагадаємо, що в результаті реконструкції поліклінічного відділення, з добудовою третього поверху, отримано додаткові площі для розміщення чотирьох кабінетів функціональної діагностики, окремого операційного блоку з післяопераційними палатами та п'ятьох кабінетів лікарського прийому.

До слова, у новій поліклініці передбачено денний стаціонар з операційною, що дасть змогу на сучасному рівні виконувати операції. Однак, фінансування не дає змоги медзакладу запрацювати на повну потужність.

Довідково

Онкологічну службу Тернопільської області засновано 1949 року. 17 серпня 1949 року відкрито онкологічний кабінет по вулиці Островського, 7. У 1952 році відкрито онкологічний диспансер. В ньому було розгорнуто 40 ліжок хірургічного та хіміотерапевтичного профілю.

В 1983 році відкрито обласний онкологічний диспансер на 300 ліжок.

Тернопільський обласний комунальний клінічний онкологічний диспансер – це спеціалізована лікувально-профілактична установа, яка надає кваліфіковану допомогу онкологічним хворим та здійснює методичне керівництво організацією протиракової боротьби в Тернопільській області. Лікування онкохворих здійснюється відповідно розроблених стандартів, використовуються сучасні методики, особливо це стосується комбінованих і комплексних методів із застосуванням олі хіміотерапії та променевої терапії.

Світлана Гуменна,

прес-служба ДОЗ ТОДА

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області в ...
Наступна новина: У Львівській області на ...

КОМЕНТАРІ