Найбільші партнери Вінниччини в зовнішній торгівлі товарами

Найбільші партнери Вінниччини в зовнішній торгівлі товарами

25.12.15 18:34 0 551
Як повідомило Головне управління статистики у Вінницькій області,за січень–жовтень поточного року в найбільш потужну групу зовнішньоторговельних партнерів Вінниччини ввійшли 5 таких країн світу, як Білорусь (78 млн.дол. США), Російська Федерація (76 млн.дол.), Польща (74 млн.дол.), Китай (65 млн.дол.), Німеччина (49 млн.дол.). Загальний товарообіг вищезгаданих держав становить більше 40% зовнішньоторговельного обороту області.

Найбільшим торговельним партнером на протязі останніх років стала Білорусь, обсяги експорту товарів до якої складають 57 млн. дол., а імпорту ¬– 21 млн.дол. Основними групами товарів, які експортувались до сусідньої Білорусі стали залишки і відходи харчової промисловості (27 млн.дол.), продукти переробки овочів (9 млн.дол.) та готові продукти із зерна (7 млн.дол.). Так, за 10 місяців поточного року до вищевказаної країни екпортовано 107 тис. т макухи та інших продуктів, що використовуються для годівлі тварин, 10 тис. т соків та консервованих плодів і 5 тис.т екстрактів солодових. В товарній структурі імпорту переважають мінеральні продукти. Так, за січень–жовтень з Білорусі на Вінниччину ввезено 24 тис. т продуктів перегонки нафти та коксу.

За рівнем та масштабами торговельних операцій області Російська Федерація посідає друге місце. Обсяги експорту товарів до неї становлять 51 млн.дол., а імпорту – 25 млн.дол. В структурі експорту до Російської Федерації переважають такі групи товарів, як деревина і вироби з деревини (27%), продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловостi (25%) та мiнеральнi продукти (17%). Так, до Росії експортовано 240 м3 лісоматеріалів та іншої пилопродукції з деревини, 439 тис. т гальки, гравію та щебеню, 68 тис. т каоліну, 17 тис. т спиртів ациклічних та 8 тис. т засобів для прання. В імпорті з Росії переважають продукти неорганічної та органічної хімії, засоби для прання та догляду за порожниною рота, мило, поверхнево-активні речовини. Їх ввезено 25 тис. т на 15 млн.дол.

За обсягами зовнішньоторговельного обороту серед найбільших торговельних партнерів Польща займає третє місце в торгівлі товарами, обсяги експорту та імпорту якої становили, відповідно, 48 млн.дол. та 26 млн.дол. Так, до Польщі експортовано 11 тис.м3 лісоматеріалів, 46 тис. т макухи та борошна кормового і 10 тис. т олії соняшникової, соєвої та ріпакової. До нашої області із вищевказаної країни надходили, в основному, 1436 т мила та поверхнево-активних речовин, 196 т фарб та лаків, 2 тис. т полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них.

Наступним за обсягами зовнішньої торгівлі товарами є Китай. Обсяги його експорту та імпорту склали, відповідно, 37 млн.дол. та 28 млн.дол. Ця країна стала основним споживачем жирів та олії тваринного або рослинного походження (92% всього експорту до Китаю). Серед розмаїття імпортованої продукції з Китаю найбільша частка належить недорогоцінним металам та виробам з них (29%), продукції хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловостi (16% ), готовим харчовим продуктам (12%) і полімерним матеріалам, пластмасам та виробам з них (11%).

Німеччині належить п'яте місце, обсяги експорту товарів до якої становили 23 млн.дол., а імпорту – 26 млн.дол. Більше половини експортованих до Німеччини товарів склав одяг текстильний (498 тис.шт на 13 млн.дол.), що відправлявся, як готова продукція з давальницької сировини. До нашої області із вищевказаної країни в великих обсягах надходила різноманітна продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловоті і машини, обладнання та механізми (відповідно, по 21%).

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ