У Кременці відкрили виставку відомого європейського художника Георгія Косміаді

У Кременці відкрили виставку відомого європейського художника Георгія Косміаді

25.12.15 10:23 0 534
У виставковій залі Кременецького краєзнавчого музею з ініціативи Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника працює виставка відомого європейського художника Георгія Косміаді.

П'ятий рік поспіль «Рівненський обласний краєзнавчий музей» РОР і Народний музей «Ремесла Волині» КЗ «Олександрійська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.» РОР та з 2014 року музей історії навчального закладу Рівненської української гімназії реалізується спільний музейний проект «Картини Г.Косміаді в музеях Волині, Поділля та Галичини». За ці роки було організовано та проведено 24 виставки. З роботою виставок ознайомилось десятки тисяч відвідувачів музеїв Правобережної України.

Хто ж він такий і як картини художника потрапили до Рівного? Це запитання задає собі кожен, хто заходить до виставкової зали. Г.П.Косміаді приїхав до Рівного у роки Першої Світової війни, як офіцер російської армії. У 1916-1940-х рр. проживав у Рівному, викладав малювання у п'яти гімназіях міста. Організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив різноманітні за тематикою вистави, малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. Справжнім тріумфом була участь учнів Косміаді у першій Всесвітній виставці дитячого малюнка в Парижі у 1937 році.

У 1940 році родина художника переїхала до Німеччини в Гамбург, де Г.Косміаді працював художником-декоратором у Державній опері та театрі «Талія». Після виходу на пенсію став вільним художником.

Прожив Г.П.Косміаді 81 рік, написав більше 5000 творчих робіт, організував та взяв участь у 60-ти виставках. Професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та творчий доробок учнів залишилися на рідній землі.

Донька Г.Косміаді, Надія Косміаді, під час своїх візитів до Рівного передала Рівненському обласному краєзнавчому музею та Рівненській українській гімназії весь архів батька.

На виставці представлені картини Г.П.Косміаді.

Виставка працюватиме до 28 грудня.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку працівники ...
Наступна новина: На Вінничині за умисне ...

КОМЕНТАРІ