Фахівці радять: аби уникнути неприємних сюрпризів при придбанні транспортного засобу,слід провести його експертний огляд

Фахівці радять: аби уникнути неприємних сюрпризів при придбанні транспортного засобу,слід провести його експертний огляд

26.12.15 10:52 0 527
Упродовж останніх днів в обласних сервісних центрах МВС було виявлено відразу кілька фактів підроблених номерів агрегатів транспортних засобів. У 3 випадках розпочато кримінальні провадження. Правоохоронці закликають бути уважними при придбанні автомобілів.

Відповідно до чинного законодавства відповідальним за справжність ідентифікаційних номерів транспортного засобу, записам, що зазначені у реєстраційних документах, є його власник.

У неприємну ситуацію може потрапити навіть законослухняний громадянин. Наприклад, коли на транспортному засобі, придбаному ним та зареєстрованому відповідно до чинного законодавства, у ході подальшої перевірки, проведеної з тих чи інших обставин, виявляться підроблені номери кузова (шасі), двигуна чи документів.

Норми законодавства передбачають, що при встановленні ознак підробки власник може втратити транспортний засіб без будь-якої фінансової компенсації. Це стосується як автомобілів, зареєстрованих на території України, які у результаті так званих відновлюваних ремонтів після дорожньо-транспортних пригод, можуть мати зміни ідентифікаційних позначень номерних агрегатів, так і ввезених із-за кордону, коли вони прибули із такими дефектами або підробленими супровідними документами.

15 грудня у м. Новоград-Волинському експертом під час огляду причепа було виявлено підробку номера шасі. Цього ж дня у Житомирі при перереєстрації ВАЗівки зафіксовано, що номер кузова транспортного засобу піддавався зміні кустарним способом.

Уже 19 грудня при знятті з обліку автомобіля HYUNDAY SANTA FE в обласному центрі виявлено підробку ідентифікаційного номера кузова.

У всіх випадках розпочато кримінальні провадження за ст. 290 (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) Кримінального кодексу України.

За таких обставин фахівці радять громадянам при придбанні транспортних засобів звертатись до експертів за допомогою. Не ігноруйте можливість проведення експертного огляду автомобіля щодо достовірності його номерних позначень, перевірки по відомчих базах даних, довідниках та програмах ідентифікації. В умовах, коли саме ви несете за це особисту відповідальність, такий застережний захід може убезпечити вас від багатьох неприємних ситуацій.

Відділ комунікації ГУНП

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ