2015 рік у сфері освіти: досягнення та плани на майбутнє

2015 рік у сфері освіти: досягнення та плани на майбутнє

06.01.16 09:00 0 635
Калінін Вадим Олександрович народився 2 липня 1976 року. Закінчив Житомирський педагогічний інститут імені Івана Франка за спеціальністю «Англійська і німецька мова та література, переклад». Працював референтом, помічником міського голови, викладачем та доцентом кафедри англійської мови, начальником відділу забезпечення діяльності керівництва ОДА. На посаду начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Вадима Калініна призначено 26 травня 2015 року.

– Чим найбільше Вам запам'ятався минулий рік?

– Для мене особисто – звісно, це нова посада – начальник управління, це нові завдання, випробування. Наукою та викладацькою діяльністю я займався давно, проте ця посада – відповідальність за всю – і дошкільну, і середню, і позашкільну, і професійно-технічну освіту.

– Як Ви оцінюєте 2015 рік у сфері освіти?

– Він був важкий, але продуктивний. Ми розпочали процес оптимізації малокомплектних шкіл. І хоч багато хто критикує освітню реформу, проте цифри і показники свідчать про зворотне. Так, ми не закрили, а відновили роботу 4 дитячих садочків. Для масштабів області це досить хороші і важливі події.

Що стосується оптимізації малокомплектних шкіл – ми вирішуємо питання транспортного перевезення для учнів. Вперше за 2 роки Житомирщина отримала 24 шкільних автобуси – для комфортного підвезення школярів до їх закладів освіти. При потребі 61 автобус на третину це питання ми вирішили і не зупиняємося, підвезення решти поки що здійснюється рейсовими та орендованими автобусами. Незважаючи на те, що процес реорганізації освітніх закладів проходить досить складно. Проте, головним пріоритетом цього процесу має бути надання кісних освітніх послуг. І, до речі, діти та батьки задоволені, що були переведені до кращих шкіл.

Якщо говорити про науку, то у 2015 році сесія обласної ради прийняла рішення про створення на базі Житомирщини високотехнологічного оборонного кластера. Це дасть можливість зберегти науковий потенціал області і залучити нові інвестиції в науку. Це досить цікавий проект, до якого зможуть долучитися усі наші вищі навчальні заклади. Наприклад, розробляти склад сухих пайків для наших бійців, нові методики психологічної допомоги, моделі безпілотників тощо.

– На Житомирщині впевненими кроками іде реформа децентралізації. Як за нових умов може змінитися система освіти? Які позитивні чи негативні сторони Ви бачите у цьому?

– Позитив буде тоді, коли освіта фінансуватиметься. Я сподіваюся, що громади знайдуть на це кошти. Якщо фінансування буде здійснюватися за рахунок освітньої субвенції та ще підсилюватиметься з місцевих бюджетів, то це буде дуже добре. По-перше, люди бачитимуть, куди вкладають свої кошти (а вкладатимуть у найголовніше – своїх дітей), бачитимуть результат у вигляді нових комп'ютерів, класів, автобусів і так далі. Відкриватимуться дитячі садочки, яких дуже не вистачає. І все зможуть ініціювати і впроваджувати самі люди.

– 2016 рік Президент України оголосив роком англійської мови. Що нового буде відбуватися за цим напрямом в освіті?

– Так, перші кроки для цього вже зроблені. Розпорядженням голови облдержадміністрації Сергія Машковського затверджено План заходів, спрямованих на популяризацію та активізацію вивчення англійської мови в області. Планується розробити обласну програму з вивчення англійської мови. У минулому році у нас був позитивний досвід проведення мовних таборів, були задоволені і діти, і батьки. Проте це було все ж більше на волонтерських засадах. У 2016 році залучатимемо представників із Корпусу Миру, Британської Ради, тісно співпрацюватимемо з програмою «Україна Speaking» громадської ініціативи GoGlobal.

– На що саме буде спрямована обласна програма з англійської мови?

– Програма розрахована на мотивування населення до вивчення англійської мови. Ми маємо не змусити, а показати переваги знання іноземної мови в роботі, житті. Для цього буде розроблена потужна рекламна кампанія і надаватимуться різноманітні можливості для вивчення іноземної мови.

– Чи будуть якісь нововведення не в закладах освіти, а, наприклад, в облдержадміністрації?

– Так. Програма вивчення англійської мови має охопити все населення області. В Адміністрації Президента було проведено тестування з англійської мови керівників департаментів та визначено критерії відбору майбутніх спеціалістів на державну службу. Ті ж, хто працює вже, має до 1 січня 2017 року вивчити або довчити англійську мову до певного рівня. Ми плануємо запровадити в нашій облдержадміністрації схожий проект.

– Ви знаєте англійську мову?

– Так, я вчитель англійської мови.

– Чи правда, що у цьому році вчителі теж проходитимуть тестування з англійської мови, а ті, хто її викладає, повинен буде мати відповідний рівень?

– Так, такі плани у нас є, оскільки не завжди рівень вчителів відповідає вимогам програми. Але, крім того, найближчим часом планується сертифікація вчителів, яка визначатиме відповідність вчителя займаній посаді. Зараз над критеріями цієї сертифікації працює Інститут післядипломної педагогічної освіти.

– Яка загалом ситуація в області із забезпеченістю педагогічними працівниками? Чи маємо ще потребу у молодих спеціалістах?

– «Молода кров» завжди потрібна. Але для того, щоб залучити в освіту молодь, потрібно забезпечити і вирішення ще таких питань, як житло, необхідна кількість годин тощо. Якщо у містах проблем таких немає, пенсіонерів працює мало, то їхати в села бажаючих не багато. І їх можна зрозуміти.

– Прийнято зміни до Бюджету, за якими професійно-технічна освіта передається на місцеве фінансування. Чи справиться область такі витрати?

– Це буде дуже важко, тому що навантаження тільки на Житомир складатиме близько 90 млн грн. А ще є професійно-технічні заклади по області.

– І який вихід із цієї ситуації?

– Тільки оптимізація мережі. Забирати професії, які перехрещуються. Наприклад, кілька ПТУ навчає кухарів. А можна зробити так, щоб один заклад навчав кухарів, інший механізаторів і так далі. Але разом з цим має бути створена рада відповідних стейкхолдерів, що забезпечуватиме потім працевлаштування цим учням.

– Якими успіхами та досягненнями у 2015 році у сфері освіти серед вчителів та учнів ми можемо пишатися?

– Ми досить вдало пройшли зовнішнє незалежне оцінювання. З англійської мови, наприклад, наша область на 12 місці серед регіонів України. За результатами участі в олімпіадах та конкурсах четверо учнів отримують стипендію Президента України та один – стипендію Кабінету Міністрів України. Є переможці Малої академії наук. Житомирська область бере участь в усіх конкурсах та олімпіадах і в багатьох з них перемагає. Наприкінці року ми підвели підсумки конкурсу «Вчитель року», визначили переможців, які далі будуть представляти область на всеукраїнському рівні.

– Які плани та головні завдання стоять на 2016 рік? На що найбільше сподіваєтеся?

– Найбільше сподівання – щоб галузь освіти була профінансована державою. Адже кожного року нам доводиться все більше економити. Діти, освіта – наше майбутнє. Потрібно розуміти, що ми працюємо заради наших дітей, які завтра змінять нас, будуть керувати, працювати, нараховувати нам пенсії, субсидії, встановлювати пільги. І від того, як ми їх навчимо, яку освіту дамо, які цінності прищепимо, так і будемо жити у майбутньому. Так, цей рік буде також нелегкий, оскільки відбуватиметься та ж оптимізація, реформування професійно-технічної освіти, інтернатних закладів. На нас чекає бурхливе і цікаве життя.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: На Тернопіллі відкриті ...

КОМЕНТАРІ