Зміни у законодавстві України з 1 січня 2016 року

Зміни у законодавстві України з 1 січня 2016 року

06.01.16 15:17 0 916
У 2016 році в Україні набувають чинності ряд законів, а також зміни до деяких законодавчих актів.

1) Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»

Доходи цього держбюджету перевищують доходи держбюджету-2015 на 15,1% і складають 595,1 млрд грн. Також, згідно з документом, мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум будуть зростати з 1 травня на 5% та з 1 грудня на 7%, всього 12% на рівні із закладеною інфляцією.

2) Скасовано імпортний збір

З 1 січня 2016 року в Україні скасували додатковий імпортний збір. Так, набув чинності закон №912-VIII від 24.12.2015 року «Про заходи стимулювання зовнішньоекономічної діяльності», який скасовує цей збір, що був запроваджений в Україні тимчасово строком на 12 місяців.

3) Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»

З 1 січня 2016 року набирає чинності Закон України про реформування друкованих ЗМІ. Метою є створення економічно незалежних друкованих засобів масової інформації, належних умов їх діяльності, що сприятиме удосконаленню інформаційного забезпечення громадян України. Детальніше тут.

4) Нові електронні паспорти

З початку року в Україні розпочинається видача електронних паспортів. До паспорта «прив'яжуть» соцстрахування, медпослуги і інформацію про наявність водійського посвідчення.

Відповідні зміни до постанови Кабінету міністрів України №302 від «Про затвердження зразка, технічного опису порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України» внесено постановою КМУ №1132 від 23 грудня.

5) Нові повноваження органам місцевого самоврядування

Набуває чинності Закон України від 26.11.2015 р. №834-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Людина зможете самостійно обирати, до кого звертатися за вчиненням реєстраційних дій: до нотаріуса, виконавчого органу місцевої ради чи до місцевої державної адміністрації. Передбачається, що державні реєстратори працюватимуть на рівні районів та міст обласного значення. Проте в селах, селищах та невеликих містах такі послуги, окрім нотаріусів, зможуть надавати спеціалісти сільських і селищних рад.

6) Реєстрація бізнесу – за зміненими правилами

Набрав чинності Закон від 26.11.2015 р. №835-VIII, яким викладено в новій редакції Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». Відтепер Закон регулює також відносини, що виникають у сфері державної реєстрації громадських формувань, які не мають статусу юридичної особи.

7) Встановлено соціальні гарантії трудових мігрантів

Набирає чинності Закон від 05.11.2015 № 761-VIII «Про зовнішню трудову міграцію», яким зокрема визначено права трудових мігрантів на належні умови праці, соціальний захист і возз'єднання сім'ї.

8) Скасовано ввізне мито на електромобілі

Законом України від 25.11.2015 № 822-VIII «Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо ввізного мита на електромобілі» визначається нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або кількома). Створюються передумови для зниження ціни на електромобілі і збільшення їх питомої ваги на українському автомобільному ринку.

10) Спрощено процедуру оформлення спадщини і реєстрації прав громадян на успадковане ними нерухоме майно

Набирає чинності Закон від 20.10.2014 р. № 1709-VII про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо питань спадкування. Скасовується обов'язкове проведення оцінки майна і встановлюється нульова ставка оподаткування у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги.

11) Внесено зміни до Податкового кодексу

Змінений Податковий кодекс удосконалить порядок відшкодування ПДВ з бюджету і введе два види реєстрів. При цьому для платників третьої групи збільшать ставки, а річний обсяг доходу зменшать з 20 до 5 мільйонів гривень. Крім того, на доходи фізичних осіб встановлять єдину базову ставку в розмірі 18% замість 15% і 20%. Розмір єдиного соціального внеску складатиме 22%.

12) Перерахунок пенсій військовослужбовцям

З 1 січня 2016 року вступив в силу закон №614-VIII "Щодо внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення", який захищає права пенсіонерів-військовослужбовців на перерахунок пенсій.

Це передбачено у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення. Також перерахунок проводиться у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій.

13) Касові апарати – з електронними копіями

Припиняється дія деяких положень Закону № 569-VIII від 01.07.2015 року про застосування реєстраторів розрахункових операцій. Таким чином, заборонено використання РРО, які не передають контрольну стрічку в електронному вигляді. З 1 січня закінчився перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, що забезпечує подання по електронних каналах зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

14) Закон про державну службу

З січня Президент, народні депутати і міністри в Україні позбавляються статусу держслужбовців. Вступає в силу Закон «Про державну службу», яким розділяються адміністративні та політичні посади чиновників.

15) Зона вільної торгівлі з ЄС

1 січня 2016 року починає діяти зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Передбачається лібералізація торгівлі України з ЄС товарами / послугами, поступова інтеграція економіки України у внутрішній ринок ЄС. ЄС змінить свій тарифний план (зменшить або скасує мита), в України є 10 років перехідного періоду, протягом якого потрібно змінити свій тарифний план. Для найбільш чутливих товарів, якими торгують Україна та ЄС, встановлені тарифні квоти.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Чернівці: Два електронних ...

КОМЕНТАРІ