У Хмельницькій області прийнято зміни до обласного бюджету на 2016 рік

У Хмельницькій області прийнято зміни до обласного бюджету на 2016 рік

10.01.16 11:23 0 730
6 січня цього року відбулося пленарне засідання третьої позачергової сесії обласної ради, яке провів голова ради Михайло Загородний. Участь у засіданні взяв також перший заступник голови обласної державної адміністрації Василь Процюк.

Основне і єдине питання цієї сесії – прийняття змін до обласного бюджету на 2016 рік.

Як зазначив під час доповіді директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич, внесення змін до обласного бюджету обумовлено необхідністю його приведення у відповідність до прийнятого Верховною Радою України 25 грудня 2015 року Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та виконанням вимог частини 2 статті 77 Бюджетного кодексу України. Ними, зокрема, передбачено приведення місцевими радами обсягів міжбюджетних трансфертів у відповідність із законом про Державний бюджет України у двотижневий строк з дня офіційного опублікування цього закону.

За словами Сергія Пенюшкевича, рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік» сформоване чітко до вимог Бюджетного та Податкового кодексів України. Це дозволяє збільшити доходи обласного бюджету на 81 мільйон 011,1 тисяч гривень.

Відтак, збільшено обсяг трансфертів на 837 млн. 804 тис. грн, за рахунок субвенції з державного бюджету на державні програми соціального захисту населення – 809 млн. 390,9 тис. грн, медичної субвенції з державного бюджету – 28 млн. 043,2 тис. грн, субвенції з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги – 369,9 тис. гривень.

Зменшено обсяг трансфертів з державного бюджету обласному бюджету на 238 млн. 066,3 тис. грн, за рахунок базової дотації – 30 818,6 тис. грн; освітньої субвенції з державного бюджету – 507,3 тис. грн, субвенції з державного бюджету на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров`я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії – 0,6 тис. грн, вилучення субвенції з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів – 206 млн. 739,8 тис. гривень.

Відтак, загальний обсяг трансфертів з державного бюджету обласному бюджету збільшено на 599 млн. 737,7 тис. гривень.

Разом з тим, збільшено обсяг доходів обласного бюджету, без урахування міжбюджетних трансфертів, на 2016 рік на 81 млн. 011,1 тис. гривень – по загальному фонду – на 79 млн. 520,6 тис. грн, по спеціальному фонду – на 1 млн. 490,5 тис. гривень.

Після не тривалого обговорення за зміни до головного фінансового документу області проголосували «за» 54 депутати із 71 зареєстрованих у залі.

Голова обласної ради Михайло Загородний зазначив, що хоч й уточнення до обласного бюджету на 2016 рік прийнято відповідно до вимог Бюджетного кодексу, схвалене депутатами рішення, найперше, дозволить повноцінно функціонувати усім закладам області.

Відповідно до рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік» Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації збільшено призначення на виплату грошової допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування в сумі 1 500,0 тис.грн., що в три рази більше проти затверджених призначень на 2016 рік, на надання одноразової матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам на вирішення матеріально-побутових проблем – 1 000,0 тис.грн., що в два рази більше проти затверджених призначень на 2016 рі, на надання одноразової матеріальної допомоги учасникам АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих осіб, в рамках виконання обласної програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області в сумі 2 000,0 тис.грн, що в чотири рази більше проти затверджених призначень на 2016 рік, на надання громадським організаціям фінансової підтримки - 300,0 тис.грн, по спеціальному фонду на виконання обласної програми «Створення сучасної моделі управління регіональним розвитком ринку праці у Хмельницькій області на 2015-2016 роки», а саме: на зміцнення матеріально-технічної бази об'єктів управління ринком праці (поліпшення умов роботи працівників органів праці та соціального захисту населення області) – 1 500,0 тис.гривень.

Управлінню молоді та спорту облдержадміністрації «Проведення навчально-тренувальних зборів та змагань» збільшено призначення на проведення спортивних заходів в сумі 244,7 тис.гривень.

Департаменту фінансів облдержадміністрації збільшено на 809 390,9 тис.гривень. З них, за рахунок субвенцій з Державного бюджету України на державні програми соціального захисту населення на виплату державної соціальної допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги по догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу передбачено в сумі 1 598 825,3 тис.грн, що на 91 599,7 тис.грн або на 6,1% більше за показники, затверджені обласною радою на 2016 рік.

Доведений обсяг субвенції забезпечить потребу області у видатках на виплату державної соціальної допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям у 2016 році на 113,7 відсотка.

Розподілено субвенцію між бюджетами районів та міст обласного значення на надання пільг та субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот передбачено в сумі 1 574 353,4 тис.грн, що на 707 672,1 тис.грн або на 81,7 % більше за показники, затверджені обласною радою на 2016 рік. На виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім?ях за принципом «гроші ходять за дитиною» передбачено в сумі 18 590,7 тис.грн, що на 4 268,8 тис.грн або на 29,8% більше за показники, затверджені обласною радою на 2016 рік.

Доведений обсяг субвенції забезпечить у 2016 році потребу у видатках на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім?ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

За даними фінансових управлінь міськвиконкомів та управлінь фінансів райдержадміністрацій у 2016 році в області буде функціонувати 22 дитячих будинки сімейного типу, в яких буде виховуватись 155 дитини та 120 прийомних сімей, на вихованні у яких буде 211 дітей.

Також розподілено субвенцію між бюджетами районів та міст обласного значення - надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу передбачена в сумі 45 897,5 тис.грн, що на 5 850,3 тис.грн. або на 14,6% більше за показники, затверджені обласною радою на 2016 рік.

Обсяг медичної субвенції для обласного бюджету в державному бюджеті передбачено в сумі 623 485,5 тис.грн, що на 28 043,2 тис.грн більше від показника затвердженого у базовому обласному бюджеті.

Водночас, при затвердженні обласного бюджету попереднім рішенням обласної ради на галузь «охорона здоров'я» враховано 30 473,3 тис.грн за рахунок базової дотації, обсяг якої відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України» на цю ж суму зменшений.

Тому, в прийнятому рішенні сесії будуть внесені відповідні зміни до обласного бюджету і приведено у відповідність обсяги базової дотації, медичної субвенції та інших субвенцій на охорону здоров'я з державного бюджету.

З метою приведення у відповідність обсягів цільових видатків, які враховано у формулі розподілу медичної субвенції, збільшено обсяги видатків по цільових видатках на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу на 17 132,2 тис.грн, довівши її до затвердженої у державному бюджеті суми 39 172,6 тис.грн, цільових видатках на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на 3 640,3 тис. грн, довівши її до затвердженої у державному бюджеті суми 24 972,1 тис.гривень.

Крім того, цільові видатки на виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям було зменшено на 24,2 тис.грн, оскільки в базовому бюджеті їх обсяг виявився більшим, ніж затверджено у Державному бюджеті на 2016 рік.

В повній мірі видатки на виконання медичних програм буде передбачено за рахунок вільних лишків медичної субвенції, розподіл яких буде здійснено протягом І кварталу 2016 року.

У прийнятому рішенні змін до обласного бюджету вдалось зберегти рівень видатків на харчування та придбання медикаментів у тих розмірах, що було затверджено у базовому бюджеті.

Також, зважаючи на пропозиції депутатів обласної ради, що були озвучені на сесії обласної ради при прийнятті обласного бюджету на 2016 рік враховано потребу в додаткових коштах з обласного бюджету в сумі 8 450,0 тис.грн, в тому числі: 3 600,0 тис.грн на забезпечення надання медичної допомоги хворим, що знаходяться на перитоніальному діалізі протягом січня-лютого (до проведення уточнення бюджету щодо розподілу вільних лишків), 2 000,0 тис.грн на придбання медикаментів для забезпечення роботи одного ліжко-дня відділень (палат) анестезії та інтенсивної терапії.

У прийнятому рішенні не передбачено субвенцію з державного бюджету обласному бюджету на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету місцевим бюджетам. Статтею 27 даного Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» визначено, що з 2016 року видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах державної форми, власності розташованих у містах обласного значення, плануються у відповідних бюджетах міст обласного значення, по інших – у відповідних обласних бюджетах. Із 28 професійно-технічних навчальних закладів, що функціонують на території області, 12 передаються на фінансування з відповідних міських бюджетів.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: на автодорозі ...
Наступна новина: Тернопілля: в області ...

КОМЕНТАРІ