Протягом опалювального сезону українці зможуть економити близько 20% вартості послуг з централізованого опалення,- Геннадій Зубко

Протягом опалювального сезону українці зможуть економити близько 20% вартості послуг з централізованого опалення,- Геннадій Зубко

10.01.16 14:38 0 573
Протягом опалювального сезону українці зможуть економити близько 20% вартості послуг з централізованого опалення. Це стало можливим завдяки змінам у порядку нарахування плати за послуги з централізованого опалення для населення, які розробило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. За словами його очільника, Віце-прем'єр-міністра України Геннадія Зубка, ключовим позитивом рішення є те, що громадяни будуть платити лише за фактично спожите тепло.

Відповідно до розробленої фахівцями Міністерства методології, відтепер основними чинниками, які визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення є:

- фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці (чим тепліший місяць, тим менша плата за послугу у розрахунковому місяці, і навпаки);

- тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, які враховані у встановлених уповноваженим органом тарифах на послуги з централізованого опалення для конкретного виконавця, що надає послуги у відповідному населеному пункті;

- фактична кількість діб надання послуги у розрахунковому місяці;

- календарна кількість діб в розрахунковому місяці.

«Ми створюємо умови, в яких комунальники повинні працювати так само, як роблять їхні європейські колеги, зважаючи на прогноз погоди та не спалюючи дорогоцінні енергоресурси у повітря. Практику, коли громадяни платили за взяті «зі стелі» цифри, ми припиняємо. Також довожу до загального відома, що нові правила діятимуть з 19 грудня, коли й булі ухвалені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630», - додав Геннадій Зубко.

Геннадій Зубко зауважив, що за надані у грудні 2015 року послуги з централізованого опалення, плата споживачам таких послуг нараховуватиметься у період, коли набрала чинності відповідна постанова Кабміну.

«Зважаючи на те, що розрахунковим періодом є календарний місяць, Мінрегіон вже звернув увагу обласних та Київської міської державних адміністрації, що плата за послуги з централізованого опалення за грудень 2015 року повинна нараховуватися споживачам за новою методологією», - додав він.

Довідково

Порядок надання комунальних послуг, порядок обліку та оплати цих послуг, а також права та обов'язки сторін визначаються згідно з Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типовим договором про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.

З метою удосконалення порядку нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 30.10.2015 № 1037«Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря»,якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.

Вказана постанова Уряду набрала чинності 19.12.2015 р.

Для нарахування плати за послуги з ЦО підприємствами використовуватимуться виключно офіційні дані Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що має право на представлення метеорологічної інформації) щодо фактичної температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення.

У разі неналежного надання послуг з централізованого опалення та незабезпечення відповідної якості цієї послуги, виконавцями здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 р. № 151.Такий перерахунок здійснюватиметься після нарахувань за алгоритмом, визначеним Правилами, затвердженими постановою КМУ від 21.07.2005 №630.

Враховуючи те, що плата за послуги з централізованого опалення щомісяця буде різною, виконавці послуг з централізованого опалення за підсумками опалювального періоду подаватимуть інформацію щодо перерахунків розміру плати за послугу з централізованого опалення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві і Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ