На Вінничині оформлення нового паспорта у вигляді ID-картки розпочнеться 11 січня

На Вінничині оформлення нового паспорта у вигляді ID-картки розпочнеться 11 січня

10.01.16 12:25 0 619
11 січня 2016 року міграційна служба розпочинає запровадження паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки (у європейських державах цей документ називають ID-картка). Про це розповів Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк на прес-конференції 5 січня.

Максим Соколюк підкреслив, що міграційна служба розпочинає глибинну реформу, а тому усвідомлює, що у перші місяці можливі помилки. Тому створено представництво ДМС у Facebook, забезпечено можливість спілкування із центральним апаратом та територіальними органами у Skype, а також створено спеціальну електронну скриньку (rd@dmsu.gov.ua) для пропозицій громадян щодо покращення роботи територіальних підрозділів.

Голова ДМС зазначив, що на першому етапі, до прийняття Верховною Радою законопроекту №3224, новий документ оформлюватиметься безкоштовно громадянам, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт громадянина України вперше.

«Міграційна служба має більш, ніж 600 підрозділів по всій Україні. Ми розподілили закуплене обладнання рівномірно по всій території, аби громадяни не мали незручностей під час оформлення. На близько 800 робочих станцій у 330 підрозділах міграційної служби по всій країні оснащені цим обладнанням», - зауважив Максим Соколюк.

Крім того, він зазначив, що для проведення процедури заміни старих паспортів у формі книжечок на ID-картки необхідно, аби Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект №3224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». При цьому голова ДМС висловив сподівання, що цей закон парламент прийме вже наприкінці січня чи на початку лютого.

У підрозділах де такого обладнання немає, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти старого зразка (книжечка). Громадяни, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (наприклад, у зв'язку з втратою або псуванням), також до прийняття законопроекту №3224 будуть видаватися паспорти старого зразка.

Новий документ видаватиметься громадянам України замість паспорта громадянина України (книжечка), є значно більш захищеним від підроблення та призначений для підтвердження особи та громадянства на території України. Завдяки вбудованому електронному безконтактному чіпу, запровадження ID-картки відкриває нові можливості для створення електронних сервісів та спрощення надання адміністративних послуг.

На чіп буде записано персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан. Внесення електронного цифрового підпису та інших даних є технічно можливим, проте потребує законодавчого врегулювання.

Разом із запровадженням ID-карток, міграційна служба здійснюватиме наповнення Єдиного державного демографічного реєстру – електронної бази даних, на основі якої буде здійснюватися ідентифікація осіб.

За досвідом європейських держав, процес документування громадян ID-картками триватиме 4-5 років, протягом 2016 року міграційна служба розраховує видати понад 2 млн. документів нового зразка.

Після ухвалення Верховною Радою законопроекту №3224 міграційна служба зможе оформлювати паспорт громадянина України всім громадянам.

Обов'язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено.

Для оформлення першого паспорта громадянина України по досягненню 16-річного віку необхідно звернутися до підрозділу ДМС за місцем проживання та надати свідоцтво про народження. У випадку оформлення ID-картки (за наявності технічної можливості) фотографії надавати не потрібно.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ