У Вінниці відбувся фестиваль різдвяних страв «Подільський Святвечір-2016. Багата кутя» (+фото)

У Вінниці відбувся фестиваль різдвяних страв «Подільський Святвечір-2016. Багата кутя» (+фото)

10.01.16 11:05 0 636
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 5 січня відбувся десятий фестиваль різдвяних страв «Подільський Святвечір-2016. Багата кутя». У заході взяли участь керівники області, працівники музею, воїни АТО, переселенці зі Сходу України , викладачі та студенти Донецького національного університету представники засобів масової інформації та громадських організацій. Також на «багату кутю» були запрошені діти, позбавлені батьківського піклування,

Різдво - свято особливе і надзвичайно тепле. Воно зігріває душу спогадами про дитинство, тішить довгоочікуваною зустріччю з родиною, повертає з небуття образи минулого... І немає жодної людини, що залишалася б осторонь цього неймовірного дива - таїнства Різдва.

Впродовж десяти років формувалось непересічне явище у культурно-мистецькому житті Вінниччини - фестиваль різдвяних страв «Подільський Святвечір. Багата кутя». Щороку музей гостинно збирає колег і друзів, рідних, аби знову і знову відтворювати різдвяні традиції у музейній оселі. Учасники і гості заходу приносять із собою звичаї святкування Різдва у своїх родинах, розповідають про особливості перебігу свята національних меншин Поділля, презентують особливі для них страви, діляться сокровенними спогадами минулого.

Відбувалося все дійство в одному із найбільших виставкових залів музею. На стінах експонувалися давні Подільські ікони. Вздовж всього залу були поставлені столи, застелені вишитими скатертинами. Вишивка на них – характерна подільському краю.

За словами організаторів, цей фестиваль був створений для того, аби відродити давні подільські традиції.

Гостей свята привітали мелодійними колядками гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтва ім. М. Д. Леонтовича, фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня» Оратівського районного краєзнавчого музею, колядники з Погребищенського та Теплицького районів, члени вінницької громадської організації «Конфедерація поляків Поділля XXI ст.» та інші.

Центральною подією цьогорічного ювілейного фестивалю була презентація альбому «Подільський Святвечір. Багата кутя». На сторінках видання крок за кроком постають етапи підготовки та святкування таємничого і одухотвореного Святвечора. Калейдоскоп барвистих світлин дає змогу пригадати кожен музейний фестиваль, знову і знову насолодитись неповторною різдвяною атмосферою. Альбом містить рецепти пісних святвечірніх страв, тексти колядок, сценарій перебігу фестивалю. Для усіх читачів видання стане теплою згадкою про Різдво у музейній оселі.

Кульмінаційний момент фестивалю — святкова вечеря. Розмаїття пісних страв, над якими чарували дбайливі руки музейних господинь, вразило своїм естетичним виглядом та пахощами. Ці наїдки створювалися за родинними рецептами, що передаються від матері до доньки, несучи у собі зв'язок поколінь і тепло родинного вогнища, сплітаючи воєдино звичаї святкування Різдва.

По закінченні дійства усіх гостей пригостили пісними стравами Святвечора.



























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Тернопільська область: ...

КОМЕНТАРІ