В Чернівецькій області рятувальники закликають громадян дотримуватися правил безпеки під час відпочинку в горах

В Чернівецькій області рятувальники закликають громадян дотримуватися правил безпеки під час відпочинку в горах

12.01.16 12:55 0 877
Чимало людей полюбляють проводити свій відпочинок взимку у горах. Однак громадяни не завжди при цьому дотримуються правил безпеки, а це може призвести до нещасних випадків. Саме для надання допомоги людям у різних надзвичайних подіях, які можуть трапитися в гірській місцевості, в Управлінні ДСНС України у Чернівецькій області в постійній готовності до дій за призначенням працює гірське пошуково-рятувальне відділення аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС. В даному відділенні, яке очолює Володимир Дячук, працює 6 рятувальників. Гірське пошуково-рятувальне відділення забезпечує безпеку в гірській місцевості Чернівецької області: у Вижницькому, Путильському та Сторожинецькому районах. Працівники гірського пошуково-рятувального відділення співпрацюють із колегами з Румунії та Республіки Польща. Вони проводять спільні навчання, на яких обмінюються досвідом у порятунку людей в горах. Разом з цим, гірське пошуково-рятувальне відділення АРЗ СП Управління ДСНС часто бере участь у різних громадських акціях, проводячи показові виступи та навчаючи людей безпечному відпочинку в горах. Також працівники гірського пошуково-рятувального відділення здійснюють реєстрацію маршрутів у пункті реєстрації туристичних груп та поодиноких туристів, який знаходиться в місті Вижниця по вул. Шевченка. Також зареєструвати свій маршрут можна і за електронною адресою: gprv.rescue@i.ua. Така процедура є необхідною для того, щоб у разі необхідності рятувальники знали в якому напрямку вирушили люди.

Зараз в Прикарпатському регіоні та Закарпатті існує підвищена ступінь лавинної небезпеки, тому, вирушаючи на відпочинок в гори, людям слід дотримуватися правил безпеки. Запам’ятайте, що свій маршрут потрібно зареєструвати в найближчому підрозділі гірської рятувальної служби. Це потрібно для того, щоб рятувальники у скрутній ситуації знали куди іти на порятунок. У гори потрібно вирушати групою, а не поодинці, адже це дозволить забезпечити взаємодопомогу учасникам на маршруті. Кожна група, незалежно від її чисельності, повинна мати підготовленого керівника, який має досвід перебування у горах. Під час руху потрібно уникати лавинонебезпечних місць. Почувши шум снігової лавини, що наближається, потрібно заховатися за скелю, дерево, лягти на землю, захистити руками голову та притиснути коліна до живота. Окрім лавин, в горах є і інші небезпеки. Варто уникати переміщень у негоду, туман, пізно ввечері та вночі. Вночі перешкоди стають малопомітними чи візуально змінюються, можна й не помітити їх справжньої небезпеки, в темряві не можна точно визначити відстань до предметів. В жодному випадку не дозволяється вживання спиртних напоїв. Під час сильних морозів слід робити короткі зупинки для відпочинку, безперервно рухати пальцями, м’язами обличчя, легко розтирати відкриті частини тіла. При замерзанні зігріти замерлі кінцівки можна простим способом – енергійно помахати руками та ногами, внаслідок чого вже через кілька хвилин відновиться нормальний кровообіг та з’явиться відчуття тепла. Обмороженню сприяє і загальне виснаження організму, погане харчування, м’язова втома. Слід пам’ятати, що при русі назустріч вітру обмороженню можуть піддаватися відкриті частини тіла, тому потрібно прикрити їх шарфом. Також небезпеку в зимових гірськолижних походах представляє мокре взуття, яке намокає через ходіння по снігу. Частими явищами для гірської місцевості є тумани, вони виникають переважно восени та взимку під час похмурої погоди та охоплюють значну територію і є досить тривалі. Тумани в умовах високогір’я становлять велику небезпеку. При ньому не тільки скорочується але і майже повністю зникає видимість. Небезпека збільшується і від того, що в тумані група рухається з мінімальною відстанню між членами групи, а це збільшує ймовірність травматизму.

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що найчастіше причиною нещасних випадків в горах, є недооцінка небезпеки, переоцінка власних сил, неорганізованість та неуважність! Дотримуйтеся правил безпеки! Бережіть власне життя та здоров’я!

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ