Вінницькі лісівники пропонують альтернативні види палива (+фото)

Вінницькі лісівники пропонують альтернативні види палива (+фото)

13.01.16 13:09 0 608
За 2015 рік держпідприємствами лісового господарства Вінниччини реалізовано на енергоринок області 189,3 тис. кбм дров'яної деревини, в т.ч. населенню - 107,6 тис. кбм, закладам соціальної сфери - 26,5 тис. кбм, іншим підприємствам і організаціям - 55,2 тис. кбм. Такий обсяг дров дав змогу зекономити майже 40 млн. кбм газу.

Держлісгоспи області роблять все від них залежне, щоб максимально забезпечити споживачів дровами. Зрозуміло, не можна зрубати лісу більше, ніж те передбачено законодавчими нормативами. Однак, лісівники збільшили об'єми реалізації дров'яної деревини, переорієнтувавши певну кількість технологічних дров на паливні потреби, за рахунок цього забезпечивши попит, що значно зріс.

Деревина – відновлювальне джерело енергії. Лісівники Вінниччини усвідомлюють, що в умовах суворої економії газу надзвичайно важливо максимально забезпечити заклади соціальної сфери, жителів регіону альтернативними видами палива.

В лісах Вінниччини переважають листяні насадження. Держпідприємства лісового господарства зацікавлені в якнайбільшому обсязі заготівлі цінних сортиментів – фанерного кряжу, пиловників, що мають високу ціну.

Однак об'єм дров'яної деревини навіть в високопродуктивних листяних насадженнях складає не менше 50%.

Дрова – це низькотоварна деревина діаметром від 3 см. Держпідприємства їх заготовляють в основному довжиною 1,2 м. Відповідно ціна цієї деревини невисока, а затрати на її заготівлю навіть дещо вищі, ніж на заготівлю цінних сортиментів.

Державні підприємства «Вінницький лісгосп», «Жмеринський лісгосп» мають потужні дровоколи і випускають дрова колоті. За 2015 рік ними виготовлено й реалізовано біля 2 тисяч кубометрів дров колотих.

На адміністративні та виробничі приміщення держлісгоспів мають дров'яне опалення, що звело використання газу до мінімуму. При реконструкції котелень встановлено піролізні котли з тривалим терміном горіння і високим коефіцієнтом тепловіддачі, що забезпечує окупність нового обладнання за 2-3 роки.

В держлісгоспах біля доріг створюються пункти по складуванню дров паливних, де проводиться природне їх підсушування з наступною реалізацією. ДП «Тульчинське ЛМГ», наприклад, створило такий пункт на території Журавлівської деревообробної дільниці, де накопичується підсушений фонд дров. Тут налагоджено їх розпилювання, здійснюється відпуск та навантаження на транспорт споживачів.

Лісівники Вінниччини, крім заготівлі дров'яної деревини під час проведення рубок, вирощують так звані «енергетичні плантації» швидкорослих порід. Тому що за відновлювальними джерелами енергії – майбутнє.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Видатній чернівчанці у ...
Наступна новина: Чернігівщина: ...

КОМЕНТАРІ