На Тернопільщині немає епідемії на грип типу А Н1N1

На Тернопільщині немає епідемії на грип типу А Н1N1

15.01.16 08:20 0 670
Офіційно жодного зареєстрованого випадку захворюваності на грип типу А Н1N1 та смерті від нього на Тернопільщині немає.

Про це заявили медики під час брифінгу в облдержадміністрації з приводу стану захворюваності на грип та ГРВІ в Україні та області. На захворюваність на ГРВІ на всіх адміністративних територіях Тернопільщини є неепідемічною.

Про те, яка ситуація захворюваності на грип та ГРВІ в Україні та області розповіли регіональним ЗМІ спікери сьогоднішнього брифінгу: заступник директора, начальник управління надання медичної допомоги населенню та організаційно-правового забезпечення департаменту охорони здоров`я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Курило; начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Ростислав Левчук; начальник Головного управління Держсанепідслужби України в Тернопільській області Володимир Паничев; головний спеціаліст-терапевт департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Лариса Матюк; головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації, лікар-інфекціоніст Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Олена Герасименко.

На Тернопільщині з початку епідсезону 2015-2016рр. (з 28.09.2015 року до 12.01.2016 року) перехворіло ГРВІ майже сорок тисяч населення – 39377 осіб, що складає 3,7% від всього населення, в тому числі дітей віком до 18 років 22285, що складає 56,6%. Таку цифру озвучив начальник Головного управління Держсанепідслужби України в Тернопільській області Володимир Паничев.

«В області клінічно і лабораторно підтверджено грип у дванадцятьох хворих. Зафіксовано і три випадки смертності. Проте жодного зареєстрованого випадку захворюваності на грип типу А Н1N1 та смерті від нього на Тернопільщині немає - продовжив він. – Прогнозовано в області відбувається циркуляція трьох штамів вірусів грипу - A/California(H1N1), A/Швейцарія/(H3N2) та В/Phuket, антигени яких входять до сезонних рекомендованих вакцин».

Він стверджує, що досі з початку епідсезону епідемічний поріг не перевищили у жодному районі області.

"За результатами щотижневого обласного та щоденного моніторингах захворюваності на грип та ГРВІ епідемічна ситуація в області відповідає середньому показнику для відповідної пори року – майже аналогічним минулорічним показникам".

Окрім того, зазначено, що проводиться моніторинг дотримання температурного режиму в навчально-виховних закладах самими фахівцями Держсанепідслужби у Тернопільській області.

За отриманими прес-службою даними, з початку опалювального періоду (жовтень 2015-січень2016) заміри температурно-вологісних режимів проведено у 540 загальноосвітніх навчальних закладах та 354 дошкільних навчальних закладах. І в принципі, таки встановлено, що в значній частині освітніх закладів області та м.Тернополя даний температурний режим дотримується.

Заходи для убезпечення населення захворюваності на грип та ГРВІ проводяться заздалегідь

Про те, що уже введено в дію «Комплексний план заходів по профілактиці грипу та ГРВІ на 2007-2015 рр.», в частині заходів, передбачених на перед епідемічний період розповів у своєму коментарі регіональним ЗМІ заступник директора, начальник управління надання медичної допомоги населенню та організаційно-правового забезпечення департаменту охорони здоров`я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Курило.

Він зазначив, що розроблено «Додаткові заходи щодо профілактики грипу та респіраторних вірусних інфекцій в епідсезон 2015-2016 років» від 22.09.2015р., які, власне, затверджені заступником голови Тернопільської ОДА. Діють розпорядження голдови ОДА №705-од.від 17.11.2015 року «Про заходи щодо профілактики грипу та ГРВІ в епідсезон 2015-2016рр», спільний наказ Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області та ДУ»Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» №87/85 від 28.09.2015 року «про забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів щодо профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій». Окрім того, питання епідситуації та стану захворюваності на грип та ГРВІ в Україні та області, а також організацію протиепідемічних заходів розглянуто на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ОДА понад два місяці тому, у листопаді.

Відтак, заходи для убезпечення населення захворюваності на грип та ГРВІ проводяться заздалегідь, що свідчить – в області готові до епідсезону.

«Є певні хвилювання щодо стану захворюваності на грип та ГРВІ в Україні. Індикатором наявної епідемії є рівень епідпорогу захворюваності та кількість випадків важкого респіраторного синдрому», - продовжив Володимир Михайлович.

Він повідомив про те, що «за останній тиждень інтенсивний показник на десять тисяч населення в області склав 27,6 випадків, при епідпороговому значенні – 33,3 випадки (82,9% до порогового показника)». Однак, спостерігається ріст захворюваності на грип та ГРВІ у Тернопільському районі та у самому Тернополі. Саме за цей період – з 6 по 12 січня – збільшилась захворюваність на ГРВІ серед дітей до 18 років – майже на 32,8% (1457 випадків проти 1097),а дітей шкільного віку – на 48,7% (647 проти 435). Впродовж цього періоду госпіталізовано майже дві сотні людей, з яких третина – діти.

Тернопіль в повному об'ємі готовий до будь-якого розвитку ситуації. Станом на в місті – передепідемічна ситуація»

Цю інформацію підтвердив і начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Ростислав Левчук.

- У Тернополі інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ та грип становить 60,7. Він є найвищим серед показників усіх районів. Кількість захворілих з дня в день збільшується. Так, за останній тиждень ріст захворюваності – 11%. Питома вага захворілих дітей – 49,6%.

Він чітко висловився, що «місто Тернопіль в повному об'ємі готовий до будь-якого розвитку ситуації. Але станом на в місті – передепідемічна ситуація».

Вакцинація - це єдиний і ефективний засіб запобігання захворюваності на грип

«Понад чотири сотні осіб – така кількість щеплених осіб з групи медичного ризику. Достатньо виконаний план по щепленні осіб з групи епідризику протигрипозною вакциною (6 тисяч осіб) – щеплено 4384 особи. Такий показник є досить позитивним, адже Тернопільщина – на четвертому рейтинговому місці в державі за кількістю проведених вакцинацій» - таку інформацію оприлюднила на брифінгу головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації, лікар-інфекціоніст Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Олена Герасименко.

«Найдієвішим засобом профілактики, який здатний убезпечити від смертельно небезпечних ускладень грипу а це - пневмонія з важким перебігом, - продовжила Олена Анатоліївна - є щеплення протигрипозною вакциною. Зробити це ще не пізно й зараз, та попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем щодо показів відповідно до стану здоров'я. Адже вакцинація - це єдиний і ефективний засіб запобігання захворюваності на грип».

Посилення санітарно-освітньої роботи серед пацієнтів лікарні та населення щодо заходів особистої та громадської профілактики, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою і шкоди самолікування

Про те, яка категорія осіб є у групі ризику, деталізувала головний спеціаліст-терапевт департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Лариса Матюк. Вона зазначила, що «окрім грипу є ще гострі респіраторні вірусні інфекції, які також можуть мати ускладнений перебіг, парагрип, чи аденовірусна інфекція (різновиди ГРЗ), наприклад»

Також обласний терапевт акцентувала увагу на тому, що в області відновиться робота подвірних обходів лікарями.

«Департаментом охорони здоров'я найближчим часом заплановано на випадок ускладнення епідемічної ситуації створити додатковий ліжковий фонд з урахуванням того, що госпіталізації можуть підлягати 1 % дорослого населення. Відтак, скоріш за всього перепрофілізовуватимуться деякі терапевтичні відділення лікувальних закладів області на випадок виникнення масових випадків захворювання».

Хворі з тяжким перебігом хвороби, ускладненнями та обтяженим станом будуть госпіталізовані до відділень інтенсивної терапії – зазначила Лариса Михайлівна.

До слова, наказом департаменту буде доручено посилити санітарно-освітню роботу серед пацієнтів лікарні та населення щодо заходів особистої та громадської профілактики, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою і шкоди самолікування. Про це під час відповіді на запитання чітко зазначив Володимир Курило.

Ним наголошено, що «санбюлетні пам'ятки, листівки та інформація про грип має бути розміщена у кожному магазині, садочку, школі, місцях масового скупчення людей».

Також головним державним санітарним лікарем області зазначено, що «можливо від завтра як по місту та і по області будуть введені певні обмежувальні заходи епідемічного періоду».

Два фактори – окрім звісно вакцинації - убезпечать кожного від захворюваності на грип та – що головно – від його ускладнення, найскладнішим та найчастішим якого є бактеріальна пневмонія – це профілактика та звертання до дільничого, сімейного лікаря або ж безпосередньо у медзаклад. При грипозних симптомах та наявності температури понад 38 – негайний виклик лікаря додому.

«Людині самостійно визначити, чи захворіла вона на грип, чи це звичайне ГРЗ – неможливо і не потрібно - наголосила Лариса Матюк - Всі ці захворювання клінічно можуть бути дуже схожими. Неосвічена людина не може це визначити. Якщо хвороба протікає важко, у людини висока температура, до того ж вона належить до групи ризику, її хворобу має визначати лікар, а не вона сама. І ці протигрипозні препарати, про які ми з вами говорили, перш за все повинен призначати лікар».

Профілактику ніхто і ніколи не відміняв. А от самолікуванням не потрібно займатись. Слід знати, що лише комплексна специфічна терапія, призначена лише лікарем, уможливить позитивне одужання.

Окремо варто нагадати про те, що грип не лікується за допомогою антибіотиків. Про це неодноразово заявляли спеціалісти Міністерства охорони здоров'я України.

«Антибіотики не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує хворобу і лише ускладнить боротьбу із захворюваннями у майбутньому. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря тільки для лікування таких ускладнень грипу як пневмонія, бронхіт тощо».

Лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак, народні засоби можуть згодитися для пом'якшення симптомів грипу – за умов розумного використання без зловживань.

Аби не склалася гірша ситуація – медики на брифінгу одноголосно заявили - люди повинні зрозуміти небезпечні для здоров'я та, власне, й життя наслідки захворювання та самолікування і звертатися у медичні заклади.

Насамкінець спікери брифінгу побажали ЗМІ «берегти себе та бути здоровими».

Довідково

Є противірусні, протигрипозні препарати, які ефективні при захворюванні на грип. Це так звані інгібітори нейроаминідази (ферменти, які входять до складу оболонок багатьох вірусів): озельтамівір (комерційна назва «Таміфлю»), занамивір (комерційна назва «Реленца»), і «Ремантадин».

Найбільш ефективними вони будуть тоді, коли призначаються у перші 48 годин від початку хвороби. Якщо вони призначаються пізніше, то їх ефективність набагато менша. Перш за все ті люди, які належать до груп ризику і не вакциновані мають знати про існування таких препаратів. Лікарі таких хворих з перших днів хвороби мають призначати їх.

Прес-служба ДОЗ ТОДА,

фото – Світлани Гуменної

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: незабаром в ...
Наступна новина: Рівненська область: ...

КОМЕНТАРІ