Закарпатські рятувальники готові до ускладнення погодних умов

Закарпатські рятувальники готові до ускладнення погодних умов

15.01.16 10:02 0 489
Із початку січня на території Закарпатської області трапилося 49 пожеж, що на одну менше, аніж за аналогічний період минулого року. Разом із тим, збільшилася кількість загиблих від вогню – 4 особи цьогоріч проти двох у 2015-му. Крім цього, за останні два тижні сталося 13 некласифікованих надзвичайних подій, серед яких два повідомлення про замінування, три дорожньо-транспортні пригоди та по одному випадку аварії на газопроводі, отруєння чадним газом, виявлення ВНП та загублення туристів у горах. Цю та багато іншої інформації озвучили під час прес-конференції, яка відбулася 14 січня в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області.

Під час заходу перед журналістами виступили в.о. начальника Управління Володимир Ціцей, заступник начальника Управління Глєб Бурковський, начальник Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимир Чіпак та заступник начальника Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Інна Булак.

Володимир Ціцей у своїй доповіді зазначив, що 2016 року вже зафіксовано одну надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня – у м. Перечин. 12 січня тут внаслідок затоплення п’яти з наявних шести свердловин від централізованого водопостачання було відключено 1117 абонентів у житловому секторі, а також 14 об’єктів державної власності та місцевого самоврядування і 61 приватне підприємство. Питною водою людей забезпечували автоцистерни КП «Комунальник», підвезення технічної води здійснювали пожежні машини ДПРЧ-1. 13 січня о 20:00 на водозаборі м. Перечин фахівці завершили ремонтні роботи й забезпечили подачу води для населення.

Станом на 14 січня після інтенсивних опадів, які пройшли 10-12 січня, на Закарпатті залишаються підтопленими 310 га сільськогосподарських угідь в Іршавському районі та 60 га – у Виноградівському. Загалом же від підтоплень постраждали Тячівський, Рахівський, Виноградівський, Міжгірський та Іршавський райони.

У продовження теми сильних опадів Володимир Чіпак зазначив, що паводкова ситуація зберігається в області, починаючи від 6 січня. Кількість опадів доходила до позначки 65 мм, що спричинило підвищення рівня води в річках. Через різку зміну погоди на водоймах краю виникло 6 льодових заторів. Найбільше підняття рівня води фіксувалося на річці Боржава – у верхів’ї паводкова хвиля сягала 2 метрів, а в низині – до 4 метрів. На загрози нових підтоплень на території Закарпаття, за словами Володимира Петровича, немає.

Наразі ж закарпатські рятувальники готуються до чергового ускладнення погодних умов. Як зауважив на прес-конференції Глєб Бурковський, від Управління ДСНС України у Закарпатській області для реагування на надзвичайні ситуації під час зимового періоду можуть залучатися 194 представники особового складу, 4 одиниці інженерної техніки, 4 автомобільні тягачі, 2 пересувні електростанції, човен, 134 одиниці насосного обладнання, 2 спеціальні аварійно-рятувальні автомобілі та 2 піротехнічні розрахунки. Крім цього, у разі необхідності на перевалах можуть бути розгорнуті 6 пунктів обігріву.

Наостанок Інна Булак ознайомила присутніх із прогнозом погодних умов на Закарпатті. Уже на завтра синоптики оголосили штормове попередження – у краї очікується сильний сніг та мокрий сніг, місцями налипання мокрого снігу й ожеледиця. Існуватиме загроза сходження лавин. Утім вслід за опадами в область прийде антициклон, який протримається до 23 січня. Водночас знижуватиметься температура повітря: на рівнині вона сягатиме -3-5ºС вдень та до -9ºС вночі, а в горах – до 15 градусів морозу.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ