Депутати у комісіях працювали над проектом бюджету міста Луцька на 2016 рік

Депутати у комісіях працювали над проектом бюджету міста Луцька на 2016 рік

15.01.16 08:04 0 551
Депутати міської ради на спільному засіданні постійних комісій міської ради: з питань соціального захисту, охорони здоров'я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови; з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва; з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму обговорили проект бюджету міста Луцька на 2016 рік.

Начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова поінформувала присутніх про особливості формування документу та основні показники.

Вона зазначила, що доходи бюджету міста у сумі 1 379 028,714 тис.грн, у тому числі доходи загального фонду бюджету міста 1 324 788,8 тис.грн, доходи спеціального фонду бюджету міста 54 239,914 тис. грн.

Доповідачка зазначила, що основним джерелом наповнення дохідної частини загального фонду бюджету міста Луцька залишається податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Питома вага цього податку в доходах загального фонду бюджету міста Луцька становить – 56,3%.

Збільшенню надходжень податку на доходи фізичних осіб сприятиме подальше зростання середньомісячної заробітної плати у зв'язку з ростом мінімальної заробітної плати та за рахунок легалізації виплати заробітної плати. Ріст мінімальної заробітної плати у місячному розмірі: з 1 січня - 1378 грн, 1 травня - 1450грн, з 1 грудня — 1550 грн.

Прогнозований показник надходжень на 2016 рік акцизного податку до бюджету міста визначений за даними Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області виходячи з середньомісячних надходжень цього податку протягом 2015 року та з врахуванням змін до Податкового кодексу України та становить 76600,0 тис. грн.

Прогнозована сума місцевих податків і зборів, що надходитимуть до бюджету міста у 2016 році становить 142 480, 0 тис. грн або 24,4% загального фонду.

Прогнозовані надходження до цільового фонду бюджету міста у 2016 році передбачені в загальній сумі 286,0тис.грн.

Освітню та медичну субвенції в бюджет міста передбачено в обсягах 200 264,1 тис. грн. та 139 379,2 тис. грн. відповідно.

Однак, за словами Лілії Єлової, коштів цих субвенцій недостатньо і з міського бюджету на галузі освіти і медицини буде виділено 70 млн грн.

Вона розповіла, що після внесення змін до чинного законодавства, на фінансування міського бюджету передали п'ять професійно-технічних училищ. Раніше вони фінансувалися через освітню субвенцію обласного бюджету.

Також на міські бюджети покладено завдання на фінансування пільгових перевезень громадян. І на ці цілі теж закладено кошти.

Міський голова Микола Романюк у своє виступі зазначив, що у Луцьку бюджетна сфера повністю забезпечена коштами на енергоносії, заробітну плату, доплати, усі необхідні виплати на оздоровлення по усіх категоріях працівників бюджетної сфери: охорони здоров'я, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, закладів культури, соціального захисту.

За його словами, у місті вперше буде виплачуватися матеріальна допомога молодшому медичному персоналу у медзакладах та технічному персоналу у школах.

Міський голова, акцентував, що з урахуванням змін, що внесені до Податкового та Бюджетного кодексів, а також норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», прогнозується зростання доходів бюджету міста, але й передбачаються серйозні зміни у видатковій частині міського бюджету. Микола Романюк зупинився на основних позиціях, які стали предметом обговорення у депутатських групах.

Зокрема, тепер з міського бюджету буде фінансуватися професійно-технічна освіта. Це 5 училищ, на утримання, яких передбачили у міському бюджеті 42 млн. грн. Хоча у ПТУ, які знаходяться у Луцьку, навчається 26% лучан, решта діти з області. “Звичайно ми розуміємо важливість професійно-технічної освіти, роботодавці зацікавлені у кваліфікованих робітничих кадрах. Але є професії, які для міста не потрібні, навчання на таких спеціальностях мало би бути платними, або підтримане обласним бюджетом. Ми підготували листи до обласної ради щодо співфінансування з обласним бюджетом спеціальностей, які потрібні для області. Окрім того напрацьовуємо пропозиції щодо співфінансування стипендій студентам на загальнодержавному рівні” - сказав Микола Романюк.

Друга позиція, на якій зупинився міський голова -соціальні пільги, значну частина із них складає безоплатний проїзд у громадському транспорті. У Луцьку 51 тисяча осіб мають право на безкоштовний проїзд у транспорті, це вартуватиме міському бюджету понад 20 млн. грн. Питання також потребує врегулювання на державному рівні. Проте, ніхто немає намірів позбавити пенсіонерів пільги.

Микола Романюк розповів, що міська влада також працює над питанням забезпечення дітей харчуванням у школах. Відбулися консультації з головою облдержадміністрації щодо фінансування харчування дітей-сиріт, інших аналогічних категорій. Проте, в частині областей України і раніше не було компенсації з міських бюджетів на харчування дітей перших-четвертих класів, а лише для дітей пільгових категорій. “Ми узгоджували це питання з керівниками депутатських фракцій і виріши у січні залишити усе без змін. У лютому, березні, квітні, травні передбачити у міському бюджеті по 3грн. 50 коп. у день на дитину . На це треба буде виділити з міського бюджету 16 млн. грн”, - повідомив Микола Романюк.

Микола Романюк зупинився і на бюджеті розвитку. Зокрема, цього року будуть активно реалізовуватися проекти на ДКП “Луцьктепло”, КП “Луцькводоканал”. Саме завдяки участі у різних проектах Луцьк цьогоріч отримає 87 млн грн. На його переконання, це хороша допомога у вирішенні багатьох проблемних питань. Зокрема, завдяки співпраці з НЕФКО 17 млн. грн. буде спрямовано на проведення енергозберігаючих заходів у закладах бюджетної сфери. Викликає стурбованість той факт, що 60% тепломереж Луцька потребують заміни. ДКП “Луцьктепло” власними силами не зможе виконати такий величезний осяг робіт, а завдяки проекту Євробанку, це можна буде зробити. Окрім того будуть замінені підвальні котельні тощо. На Луцькому підприємстві електротранспорту окрім компенсації за перевезення передбачаються кошти на покращення матеріальної бази підприємства та на розширення контрактної мережі. Скоро відбудеться відкриття ще одного тролейбусного маршруту.

Лілія Єлова та Микола Романюк також пояснили депутатам, яким чином будуть використовуватися кошти на ремонти доріг, здійснюватиметься підтримка малого і середнього бізнесу, будуватимуться спортивні майданчики у дворах та футбольне поле у мікрорайоні Вересневе. Відповіли на ряд інших запитань, що стосувалися використання коштів із міського бюджету, та одноголосно підтримали проект рішення з поправкою, яка передбачає виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації для добудови ДНЗ №15 на вул. Дубнівській.

Питання бюджету міста Луцька на 2016 рік також розглядалося постійною комісією з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, постійною комісією з питань комунального майна та приватизації, постійною комісією з питаньдотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Під час фестивалю Маланок в ...

КОМЕНТАРІ