В Житомирській області нові права переселенців

В Житомирській області нові права переселенців

16.01.16 10:13 0 619
13 січня набув чинності Закон № 921-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

У Законі «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дано нове визначення внутрішньо переміщених осіб - до них віднесені не тільки громадяни України, але й іноземці або особи без громадянства, які знаходиться на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Крім того, тепер для постановки на облік внутрішньо переміщеної особи не є обов'язковою реєстрація місця проживання (прописка) на проблемних територіях.

Встановлено, що відповідальним за забезпечення формування та ведення Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб є центральний орган виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності, з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну.

Переселенці більше не зобов'язані раз на півроку з'являтися до відповідного структурного підрозділу уповноваженого органу міграційної політики.

Разом з тим, у разі добровільного повернення в покинуте постійне місце проживання вони зобов'язані повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем отримання довідки не пізніше ніж за 3 дні до дня від'їзду.

Якщо переселенець не повідомив про повернення, рішення про скасування дії довідки переселенця приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого житла. До такої інформації відносяться: дані, отримані з відповідних держреєстрів, отримані від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, від громадських об'єднань, волонтерських, благодійних організацій, інших юр- і фізосіб, які надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Якщо переселенець має вагомі причини відсутнім більше 60 днів, він повинен звернутися з письмовою заявою за місцем проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських рад. У такому випадку строк відсутності за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельниччина: ...
Наступна новина: Хмельницька область: в ...

КОМЕНТАРІ