В Закарпатській області рятувальники закликають громадян бути обережними через ускладнення погодних умов

В Закарпатській області рятувальники закликають громадян бути обережними через ускладнення погодних умов

16.01.16 10:22 0 532
За повідомленням Закарпатського центру з гідрометеорології протягом 16-18-го січня на дорогах Закарпатської області та по м. Ужгороду очікується ожеледиця. Вночі 16-го січня на сході області збережеться сильний сніг.

Зокрема з метою уникнення ризику створення надзвичайних подій, просимо вас, утриматись від поїздок на власних авто на далекі відстані. Керування автомобілем в таку погоду вимагає від водіїв особливої пильності та дотримання усіх правил дорожнього руху.

Пам'ятайте, що на слизькій дорозі не можна гальмувати різко. Не можна робити різких маневрів, їздити на великій швидкості, варто уникати обгонів. Будьте особливо уважні при русі на мостах та естакадах. Зверніть увагу, що в умовах поганої видимості пішоходи гірше орієнтуються на дорозі. Існує велика загроза, що люди, які переходять дорогу, можуть підсковзнутися і впасти, тому наближаючись до пішохідних переходів, знижуйте швидкість до мінімуму.

Крім того, Управління ДСНС у області закликає громадян бути обережними під час пішохідних прогулянок на вулиці, оскільки щорічно реєструється надзвичайно велика кількість травмувань, пов'язаних з ожеледдю.

Є низка рекомендацій, які дозволять вам уберегтися від неприємностей. Зокрема, ви можете змайструвати на підошви та підбори вашого взуття "льодоступи". Можна прикріпити на підбори шматок поролону або лейкопластиру (хрест-навхрест або східцем). Перед виходом з дому наклейки варто натерти піском. Можна прикріпити на підошви шмат наждакового паперу. Також рекомендується змастити підошву клеєм типу "Момент" та поставити взуття на пісок. Пам'ятайте, що найкращими для виходу на слизьку поверхню є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих каблуків.

Під час прогулянок на вулиці будьте готові до того, що ви можете впасти. Рухайтесь без поспіху, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки повинні бути вільними, не тримайте їх у кишенях, сумки носіть через плече. Під час руху обходьте металеві кришки люків. Як правило, в таку погоду вони покриті льодом.

Якщо ви відчули, що втрачаєте рівновагу, швидко присядьте – це шанс утриматися на ногах. Якщо ви падаєте, намагайтеся зменшити можливі негативні наслідки для здоров'я. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, упавши, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

Не ходіть біля краю автодоріг. Це завжди небезпечно, а в умовах ожеледиці особливо. Існує вірогідність того, що при падінні ви скотитесь на дорогу. Також є великий ризик того, що автомобіль виїде на тротуар. Не перебігайте дорогу. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини.

Утримайтесь від вживання алкоголю! У стані сп'яніння людина може важко травмуватися, але не відчути болю. Це призводить до того, що людина невчасно звертається за медичною допомогою, що часто ускладнює лікування. Крім того, алкоголь погіршує координацію рухів та реакцію людини.

Якщо ви все ж-таки впали і через деякий час відчули головний біль, нудоту, біль в суглобах, на тілі утворилися пухлини - терміново зверніться до лікаря. Невчасне лікування завжди призводить до ускладнень.

Під час прогулянок тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже небезпечні бурульки та зсуви снігу з дахів будинку. Також льодовий та сніговий покрив тисне на конструкції будинків, що може призвести до їхнього обвалу.

Громадянам поважного віку краще у такі дні взагалі утриматися від виходу на вулицю. Якщо є нагальна необхідність вийти, треба обов'язково брати з собою палицю з гумовим наконечником або з шипом. Вона допоможе втримувати рівновагу.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу близьких та рідних надзвичайно небезпечні як для жінки, так і для дитини. Не дозволяйте їм самим виходити на вулицю. Зачекайте поки приберуть сніг і розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає громадян усвідомити небезпеку, яка вас оточує, і дбайливо ставитися до власного здоров'я та здоров'я близьких.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: в ...
Наступна новина: Вінничина: правоохоронцями ...

КОМЕНТАРІ