Чернігів: Правила,котрі можуть вберегти життя: що не можна робити під час епідемії грипу

Чернігів: Правила,котрі можуть вберегти життя: що не можна робити під час епідемії грипу

17.01.16 13:18 0 569
В Україні з кожним днем збільшується кількість захворювань на грип АH1N1, так званий «свинячий» грип, який, на відміну від інших вірусів, здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що і є часто причиною летальності. Станом на 10 січня від початку епідемічного сезону (з 28 грудня) зареєстровано в Україні 25 смертей, із них 12 – лише за останній тиждень.

Найбільше людей померло в Одеській області – 15 осіб, Вінницькій – сім, у Києві – двоє, та один пацієнт в Харкові.

- Особливо небезпечним грип є для представників так званих груп ризику – це діти до п'яти років (особливо – до двох років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання, на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями, - розповідає позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. - Також сюди належать професійні групи ризику - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тобто усі, хто працює в людних місцях.

За словами медика, усі засоби специфічної терапії проти грипу ефективні лише у перші 48 годин захворювання. Тому при перших ознаках необхідно одразу звертатися до лікарів.

- Тільки починає сильно підвищуватися температура тіла, з'являються головний біль, біль у м`язах, у горлі, кашель, нежить, закладання носа, одразу потрібно обстежитися у медзакладі та при необхідності лікуватися протягом двох діб з часу появи симптомів грипу, - каже Ольга Голубовська. – Причому не йти у поліклініку, а викликати лікаря додому. Адже, по-перше, стан може погіршитися, а по-друге, можна заразити інших людей.

Негайна госпіталізація необхідна, коли у хворому важко дихати, неможливо збити надто високу температуру тіла, надмірна сонливість чи навпаки – збудженість, болі у грудній клітці, а у мокроті є домішки крові. До речі, температуру тіла, що не перевищує 38 градусів, фахівці взагалі не радять збивати, адже це фізіологічний процес захисту організму. А от температура вище 38 градусів потребує консультації лікаря.

Аби вберегтися від цієї небезпечної недуги, медики радять уникати місць масового скупчення людей, користуватися лише разовими серветками та рушниками (навіть прикриваючись, коли кашляєте), дотримуватись елементарних правил гігієни і не зловживати антибіотиками, оскільки вони дієві лише при бактеріальних інфекціях. До речі, всупереч міфу про чудодійні властивості цибулі та часнику, під час епідемії користі від них уже буде мало – ці овочі лише підтримають ваш імунітет, але аж ніяк не захистять від інфекції.

Важливо – робити щеплення лікарі уже не радять, надто пізно. Вакцинуватися потрібно до початку епідсезону, тобто не пізніше вересня-жовтня.

За інформацією з сайту управління охорони здоров'я міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ