Чернігів: Обсяг витрачених комунальних послуг не впливає на розмір субсидії

Чернігів: Обсяг витрачених комунальних послуг не впливає на розмір субсидії

20.01.16 13:48 0 600
Протягом минулих років в країні здійснено ряд заходів щодо реформування систем соціального захисту споживачів житлово-комунальних послуг. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» запроваджено новий порядок визначення розміру субсидії залежно від сукупного доходу домогосподарства на одну особу та встановлено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами.

З початком опалювального сезону населення України почало активно користуватись житловими субсидіями. За даними Мінсоцполітики станом на січень 2016 року вже більше 5 млн сімей отримують субсидії і з кожним днем їх кількість збільшується. Держава забезпечує надійну підтримку сім'ям, які не спроможні самостійно оплачувати вартість комунальних послуг.

Однак серед громадян поширюється хибна інформація щодо обов'язковості «випалювання» всього обсягу природного газу та використання у повному обсязі інших комунальних послуг (холодної води, електроенергії тощо), на які надається субсидія.

Держенергоефективності висловлює занепокоєння тим, що субсидіанти марно витрачають енергетичні ресурси замість того, щоб їх економити. У зв'язку із цим, підготовлено роз'яснювальні матеріали з актуальних питань нової системи житлових субсидій, у тому числі в частині енергозбереження, які оприлюднено на сайті Агентства (http://saee.gov.ua/uk/news/987).

Розмір субсидії розраховується, виходячи з об'ємів соціальної норми споживання, що визначена постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг.

Фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу, чи даремно використовувати інші комунальні послуги (холодну воду, електроенергію), на які надається субсидія.

Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах.

Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період, оскільки вона розраховується виключно на основі соціальних норм споживання.

Ще раз наголошуємо, що споживати комунальні послуги економно - вигідно. Якщо не використаєте весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією. Більше інформації про субсидії можна знайти за посиланням: http://www.mdi.org.ua/805, калькулятор розрахунку субсидій: http://www.mdi.org.ua/subscalс/.

За інформацією Держенергоефективності
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За тиждень у Чернівцях ...
Наступна новина: Житомирщина: більше 50% ...

КОМЕНТАРІ